Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen i Skåne har fått många självmordssamtal under jul och nyår

Under ledigheten har polisregion syd fått in många självmordssamtal. Och de kanske kommer att öka ytterligare. Enligt statistiken är det på nyårsdagen som flest svenskar tar sitt liv.
– I de allra flesta fall är det inte den som själv mår dåligt som larmar, utan oroliga anhöriga och grannar, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Varje dag får de in självmordssamtal. Men under jul- och nyårsledigheten har de ökat.
– Jag kan konstatera att under ledigheten har det kommit in många SOS-samtal till ledningscentralen om personer som mår dåligt, säger Anna Göransson.
– Men i de allra flesta fall är det inte den som själv mår dåligt som larmar, utan oroliga anhöriga och grannar.
Läs också 10 nummer att ringa om du behöver hjälp
Att nyårsdagen sticker ut i självmordsstatistiken är känt sedan tidigare och bekräftas i en ny svensk studie från Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention (NASP), rapporterar Metro.
I studien analyserades data av självmordsstatistik från den 15 december till 15 januari, mellan 2006 och 2015. Genom detta kunde man konstatera att det genomsnittliga antalet självmord i Sverige var 26 stycken per dag under tidsperioden.
Läs också Ambulans mot självmord på plats till våren – så fungerar förlagan i Stockholm
På nyårsdagen sker det dock dubbelt så många självmord jämfört med periodens övriga dagar.
– Många dricker väldigt mycket alkohol kvällen innan och vaknar upp med ångest. Vi vet att alkohol är en stor riskfaktor och i kombination med att man kanske har dystra framtidsutsikter kan detta leda till att man mår väldigt dåligt, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero, till SVT Nyheter.
Läs också ”Suicide by cop” – den amerikanska självmordstrenden nu också på allvar i Skåne
Studien visar även att det är mer än fem gånger vanligare att män tar livet av sig på nyårsdagen, än kvinnor. Men samtalen till polisregion syd är ganska jämnt fördelade mellan män och kvinnor uppskattar Anna Göransson.
När polisen får in samtal skickas en patrull ut tillsammans med ambulans, och ibland även räddningstjänsten.
– I de fall det är personen själv som ringer, är de ofta påverkade av alkohol. Det är ofta ett rop på hjälp, man orkar inte må dåligt mer. Och då finns det hjälp att få, säger Anna Göransson.
Läs också Chefsöverläkaren: Inom psykiatrin görs ett enormt arbete för att undvika självmord
Gå till toppen