Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyårsfirandet rullar fram över världen

Mer än ett halvt dygn före Sverige hade invånarna på de små önationerna Samoa och Kiribati i södra Stilla havet firat in det nya året. De var först in i 2019, och följdes av Nya Zeeland, Australien, Japan, Indien och så småningom, flera timmar in på vår nyårsdag, går även amerikanska Wake Island in i det nya året.

Fyrverkerier vid den ikoniska byggnaden Petronas Twin Towers i Malaysia.Bild: Yam G-Jun
Det faktum att de polynesiska öarna får vara först i världen att skåla för det nya året brukar locka turister från hela världen för att fira med dans och fyrverkerier.
En timme senare var det dags för ögrupperna Tonga och Fiji att tacka av 2018. I Auckland i Nya Zeeland hade tiotusentals människor samlats runt det 328 meter höga Sky Tower för att se fyrverkerierna som markerade starten på 2019. Två timmar senare, klockan 14.00 svensk tid, kom tolvslaget till Australien där hamnen i Sydney lystes upp av ett stort färgsprakande fyrverkeri.
I takt med jordens ihärdiga snurrande nådde nyåret Japans huvudstad Tokyo klockan fyra på eftermiddagen svensk tid, Bangkok i Thailand klockan sex och Dhaka i Bangladesh klockan sju. Moskva i Ryssland kommer först klockan 22.00.
Sverige delar tolvslag med flest länder och när Mikael Persbrandt värmer upp rösten inför "Nyårsklockan" ska även större delen av Väst- och Centraleuropa och flera länder i Afrika välkomna det nya året.
Allra sist ut blir tre öar som ligger nära datumgränsen och tillhör USA: Wake, Howland och Baker Island, varav de två sista är obebodda. Eftersom linjen för datumgränsen inte är helt rak har de ett klockslag som ligger 25 timmar efter Samoa. Därmed firar de in 2019 först klockan 13 på nyårsdagen svensk tid.
Sydney Harbour i Sydney Australien.Bild: Brendan Esposito
Victoria Harbor i Hong Kong.Bild: Kin Cheung
Brandenburg Gate i Berlin, Tyskland.Bild: Michael Sohn
Martyrs Square i Beirut i Libanon.Bild: Hassan Ammar
Triumfbågen i Paris.Bild: Michel Euler
Fakta

Samoa – från sist till först

Tidigare låg hela den samoanska arkipelagen på samma sida om datumgränsen – den östra. Därför var Samoa känd som den sista platsen i världen att fira nyår.

Men 2011 drogs linjen om, för att underlätta affärer med Samoas nära handelspartner Australien och Nya Zeeland. Däremot ligger Amerikanska Samoa, som ligger bara 16 mil bort, kvar på östra sidan om datumgränsen. Detta för att tillmötesgå öns ekonomiska intressen åt andra hållet, det vill säga handeln med USA.

Därför firar Samoa nyår ett helt dygn före Amerikanska Samoa.

Gå till toppen