Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trött hjärna bästa medicinen för skotträdda hundar – bästa tipsen för lugn kväll

Med hemmabyggda klurigheter och tankenötter kan hundarnas nyårsafton bli en lugn begivenhet – även när smällandet börjar. HD och Sydsvenskan träffar hundarna som startade dagen med att leta godis och att balansera på däck.

Golden retrivern Silje förbereder sig för nyårsfesten genom att leta godis. En hund blir mer trött av nosarbete än att springa.Bild: Emil Langvad
Det finns fortfarande tid att göra något för hundar och hundägare som ser fram emot tolvslaget med skräck. Många husdjur är skotträdda och för dem är fyrverkerier en plåga. Men stressen kan minskas om hundarna är utmattade när kvällen kommer. HD följde med på en raketförberedenade nyårsaktivitet för hundar.
I ett ridhus utanför Vallåkra arrangerar hundtränaren Sandra Windfeldt på Windheart Hundcenter en förmiddagsaktivitet för hundar. Tanken är att hundarna ska tröttas ut genom både fysisk och mentalt arbete. Ett tiotal olika stationer väntar förväntansfulla ägare och hundar.
Lena Hardin och Engla testade personsök på aktivitetsdagen som Wildheart Hundcenter anordnade på nyårsafton. Efter lite letande bakom parasoll och ett stopp vid en tappad godisbit hittade Engla sin matte.Bild: Emil Langvad
Sandra Windfeldt presenterar och förklarar utmaningarna, där det i många fall är nosen och hjärnan som ska jobba. Det är bästa sättet att trötta ut en hund.
– En hund blir inte trött av att springa. Det blir den av sådana här aktiviteter där den får jobba utan att vi pekar och säger vad den ska göra, förklarar Sandra Windfeldt.
Lena Hardin med sheltien Engla testar en av nosövningarna. Under en hög med gosedjur och grytlock finns en godisbit. Engla sniffar lugnt upp belöningen.
– Hon är ganska skottsäker men man vet ju hur det kan vara på nyårsafton. Då är det bra att trötta ut dem innan och hon tycker att det är jätteroligt att göra aktiviteter och spåra, säger Lena Hardin.
Mia Öberg med unghunden Silje tar pallhindret med en tass i taget. Tricket är att gå långsamt fram och träna styrka och balans.Bild: EMIL LANGVAD
Flera av stationerna är enkla och byggda av saker man ofta har hemma, som äggkartonger, lådor och burkar.
– Man blir ju lite hemmablind men det finns fantastisk många bra saker man kan göra, säger Lena Hardin.
En av de yngsta hundarna på kursen är den dansk svenska gårdshunden Trixie, åtta månader.
– Hon är ganska orädd och brås på sin mor som jag också har, berättar matte Gunilla Thynell, medan Trixie letar godis i en låda.
– Det smällde nära oss häromveckan men men hon reagerade inte så mycket. Man ska inte ömka dem om de blir rädda, säger hon.
Windheart Hundcenter är ett nystartat företag, men Sandra Windfeldt arbetar sedan tidigare med hundar på flera sätt. Dels med egen kennel men också med tjänstehund i skolans värld. Hunden Engla var en av de som laddade för nyår med aktiviteter hos Sandra.Bild: EMIL LANGVAD
Några av hindren är fysiska och utmaningen vid dem består i att göra dem långsamt. Sandra Windfeldt instruerar ett ekipage som är på väg upp på en pall.
– En hund som går långsamt använder hela sin kropp. Det är som att vi ska gå över en stock. Springer vi över använder vi några få stora muskler, men balanserar vi sakta kommer vi åt alla små, en tass i taget.
Border collien Esther tar lydigt plats i kartongen när matte Annika Thorn ger kommandon.Bild: Emil Langvad
Att gömma godis under saker i lådor är en bra aktivitet som kräver en del problemlösning av hunden.Bild: Emil Langvad
Fakta

Fem effektiva sätt att trötta ut din hund för smällandet

Göm godis. Samla ihop gosedjur, bollar strumpor eller något annat och lägg i låda. Göm godis under sakerna och låt hunden leta.

Öppna paket. Använd tomma toarullar eller gamla äggkartonger och lägg godis inuti. Låt hunden bita, slita och öppna paketet.

Sitt fint i låda. Träna hunden i att sakta, ett ben i taget, kliva ner i en kartong eller låda. Lite läskigt och svårt att göra långsamt för en hoppig hund.

Gå över något konstigt. Låt hunden gå långsamt över ett underlag som är ovant, som en plastmadrass. Gör det svårare genom att lägga bollar under madrassen.

Hinderbana. Bygg en liten hinderbana med hjälp av exempelvis en uppochnervänd låda och en pall. Målet är att få hunden att gå mycket långsamt över hindren så att alla små muskler hinner aktiveras. Stanna på pallen.

Lagotton T-cart Don Dino tränar balans och styrka på gamla däck.Bild: EMIL LANGVAD
Valpen Trixie tog sig an aktiviteterna med nyfikenhet och lät sig inte skrämmas av skrammel eller kartonger.Bild: Emil Langvad
På nyårsaftons förmiddag fylldes ett litet ridhus utanför Helsingborg av hundmänniskor som ville trötta ut sina hundar före kvällen, för en mindre orolig afton.Bild: Emil Langvad
Många av aktiviteterna som hundarna fick prova var enkla och går att göra hemma. Börja med att gömma godis under saker som skålar och grytlock.Bild: Emil Langvad
”Förhoppningsvis är hundarna lite sega ikväll” säger Sandra Windfeldt på Windhearts Hundcenter i Gantofta som fixade ett nyårsevenemang för hundar.Bild: EMIL LANGVAD
Sandra Windfeldt med hunden Laika på en pall. ”Det är roliga övningar, speciellt balans. Det hjälper oss när vi tränar drag, då måste man vara stark” säger hon.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen