Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stormig start på nya året – orkanvindar uppmätta i Västerbotten

Det blev en blåsig inledning på 2019. Stormen Alfrida piskar stora delar av Sverige med hårda vindar och längs Skånes kuster råder alltjämt en klass 1-varning för högt vattenstånd och kuling. Polis och räddningstjänst har under nyårsdagen fått in flera larm om lösa föremål.

Starka vindar och högt vattenstånd i Öresund på nyårsdagens kväll.Bild: Patrick Persson
– Det är blåsigt väder som gäller i dag och i morgon. Anledningen är ett djupt lågtryck som kommer att röra sig åt nordost mot Finland, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI.
För Skåne, och stora delar av västra Sverige, innebär det hårda västliga vindbyar på upp mot 21-24 meter per sekund.
Ett körfält på Öresundsbron fick under stora delar av nyårsdagen stängas av på grund av de hårda vindarna, och vindkänsla fordon rekommenderades att inte köra över bron. Rekommendationen togs bort vid 18-tiden bara för att återupprättas en knapp timme senare och rådet väntas ligga kvar fram till lunchtid på onsdagen.
I större delen av Öresund rådde högt vattenstånd på tisdagskvällen. Klockan 21 visade SMHI:s mätstation i Malmö att vattenståndet var 85 centimeter över det normala. I både Viken och Barsebäck var vattenståndet 75 centimeter över det normala.
Söder om Malmö var läget ett annat – Skanör hade exempelvis 15 centimeter under normalvattenstånd, men det förväntas stiga kraftigt under onsdagen.
Runt lunchtid på nyårsdagen meddelade också Fredriksdal Museer och trädgårdar i Helsingborg att de höll stängt under nyårsdagen på grund av den hårda vinden.
Och hos polisen och räddningstjänst har man under dagen fått in flera larm om föremål som lossats av vinden och riskerat orsaka en olycka. På Hyllie boulevard i Malmö höll taket på en balkong på sjunde våningen på att helt blåsa bort. Polisen åkte till platsen för att spärra av, medan taket kunde säkras. Strax efter lunch kom också larm från Malmö om att ett betongblock låg farligt nära kanten på en byggnadsställning och svajade i vinden. Det kunde skjutas på plats innan en olycka inträffade.
I Helsingborg kom larm om att plankor riskerade blåsa ner från en byggnadsställning vid Kvickbron på Kajpromenaden.
– Men man fick tag på någon från företaget som kunde lösa det på plats, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen.
Har vinden orsakat några allvarliga incidenter?
– Nej, inte vad vi vet.
Ett betongblock på en byggarbetsplats vid Pildammsvägen intill Konsthallen i Malmö låg och svajade i vinden – farligt nära kanten.Bild: Läsarbild
Längre uppåt landet har flera klass 2-varningar utfärdats. Redan under kvällen har orkanstyrka uppnåtts i Bottenviken. Kuststationen Bjuröklubb har till SMHI rapporterat vindbyar på 34,9 meter i sekunden, med råge över orkanstyrka. Medelvinden som uppmätts på Bjuröklubb är 27,4 meter, vilket betyder storm.
Tidigare under nyårsdagen drabbades många hushåll i Skåne och Halland av strömavbrott men framåt kvällen fick områden längre norrut känna på Alfrida. Vid 23-tiden hade de stora elbolagen totalt 25 000 hushåll utan ström, främst i västra Svealand men även så långt söderut som i Skaraborg.
Elbolagen har svårt att arbeta på fältet i den starka blåsten.
– Vi är ute i den mån det går, så länge personalen inte utsätts för stora risker för fallande träd, säger Jimmy Karlsson på Ellevios pressjour.
Polis och räddningstjänster har fått in larm om föremål som har slitits loss av vinden, men inga allvarliga olyckor har rapporterats.
– Vi har gått upp i beredskap och följer detta hela tiden, säger Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets pressjour.
SMHI har utfärdat klass 2-varning för stormbyar i hela Uppsala län och Stockholms län samt Gotland. De hårdaste stormbyarna, 25–28 meter i sekunden, väntas längs Upplands- och Roslagskusten och på Gotland. I inlandet väntas bara tillfälliga stormbyar.
– För Upplandskusten och Roslagskusten gäller varningarna i natt och fram till i morgon bitti. Därefter väntas vindarna långsamt avtal. Det kommer att vara fortsatt blåsigt i morgon men stormbyarna väntas avta någon gång i morgon bitti, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.
– På Gotland blåser det upp lite senare, så där gäller klass 2-varning för stormbyar från i morgon bitti till i morgon eftermiddag.
Stormbyarna kombineras med risk för snöbyar som drar in från Östersjön vilket kan leda till ett besvärligt trafikläge.
– Vi rekommenderar att man inte ger sig ut i de områden där det blåser som värst. Man ska anpassa hastigheten efter väder och väglag. När det är klass 2-varning ska man inte ge sig ut, säger Yasmine Boulechfar.
SMHI har samtidigt utfärdat klass 2-varning för storm i de östra farvattnen från Mellersta Östersön och ända upp i Bottenviken. Finlands meteorologiska institut har varnat för över sju meter höga vågor i natt, enligt Svenska Yle.
Destination Gotland ställer in all färjetrafik till och från Gotland under onsdagen, från både Oskarshamn och Nynäshamn. Rederiet Viking Line ställer in avgångar mellan Kapellskär och Mariehamn.
Rederiet Stena Lina har ställt in tre färjor från Göteborg till Fredrikshamn under tisdagen och natt mot onsdag. Stena Line ställer också in tre avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen under onsdagen. Även Waxholmsbolaget drabbas och ställer in trafiken i den yttre skärgården.
Ovädret, som SMHI har döpt till Alfrida, har skapat oreda tidigare under dagen Västkusten och delar av Skåne drabbades av hårda vindbyar. Uddevallabron höll stängt för tung trafik och vindkänsliga fordon rekommenderades att undvika Öresundsbron. Båda broarna öppnades senare.
Vädervarningarna för Skåne och västkusten hävdes under kvällen men för andra delar av landet, från Jämtlandfjällen och Västerbottenskusten ner till Värmland och Gävleborg råder fortsatt klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. I Malung uppmättes under kvällen stormbyar på 25, 3 meter i sekunden.
Tågtrafiken mellan Mariestad och Lidköping har stoppats och kommer inte att gå under resten av dygnet. Mellan Strömstad och Uddevalla är det stora förseningar i tågtrafiken på grund av problem med en kontaktledning. En del avgångar ersätts med buss.
– Prognosen är till onsdag förmiddag. Tågen kör i siktfart, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.
Fakta

Klass 2-varning

En landvarning klass 2 från SMHI innebär en väderutveckling som kan innebära "fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio och tv".

Varningarna har tre nivåer, där den tredje är den kraftigaste. Där pratas om "stor fara för allmänheten" och "mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner".

Källa: SMHI

Gå till toppen