Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

87-åring fick färdtjänst efter domstolsingripande

Region Skåne tyckte att den 87-åriga kvinnan kunde ta bussen. Men nu ger förvaltningsrätten henne rätt till färdtjänst.

Försämrad turtäthet mot Lund och en hopplöst tidskrävande omväg till Bjärred – sju minuter blev trettionio när busstrafiken lades om kring jul. Nu kämpar Fjeliborna för att buss 137 åter ska stanna i byn, inte bara passera. Skånetrafiken är kallsinnig - trots att tidsförlusten bara skulle bli en minut.Malena Matsdotter Carlsson bor i fjelie och vill ha tillbaka bussenBild: Albin Brönmark
Kvinnan bor i Bjärred och behöver några gånger i veckan ta sig den cirka 80 meter långa vägen till ortens centrum för att handla och uträtta andra ärenden.
Enligt läkarintyg har kvinnan värk, problem med balansen och svårt att gå utan rollator. Om hon ska ta sig till centrumet till fots måste hon flera gånger stanna och ta långa vilopauser.
Hon har några gånger försökt åka buss, men hon har svårt att hålla balansen och är för svag för att hålla fast i räcken och handtag. Hon orkar heller inte att lyfta ombord rollatorn. Bussförarna har inte velat hjälpa henne. I stället har andra passagerare fått rycka in.
Förra året ansökte hon om färdtjänst eftersom hon anser att det rimligt att kunna vara aktiv, hälsa på vänner och anhöriga och vara med på olika aktiviteter i samhället.
Men Region Skånes biståndshandläggare bedömde inte att det räckte för att bli beviljad.
Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten. Domstolen anser att hon visserligen är frisk nog att gå den korta vägen till centrumet, men ändå ska beviljas färdtjänst eftersom hon inte klarar att åka buss.
Gå till toppen