Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Nu får kommuner möjlighet att utesluta vissa grupper

Fördomar mot romer är djupt rotade i Europa och även i Sverige, skriver Soheila Ektefaie.Bild: Aas, Erlend
Vi har ett beslut från högsta förvaltningsdomstolen om att Vellinge kommun får avgöra vad som anses vara en ordningsstörning. Det innebär inte ett nationellt tiggeriförbud. Vad är tanken bakom detta beslut? Jag förväntade mig ett beslut för att ge de människorna tillgång till socialt stöd genom kommunerna.
Vellingepolitiker är jättenöjda och använder samtidigt ord som “utsatt” i intervjuer. Beslutet beskrivs i en annan intervju som ”fantastiskt”, vilket innebär ännu mer fattigdom och utsatthet för en grupp. En rik kommun som har resurser att hjälpa utsatta EU medborgare. En grupp som har blivit diskriminerad från lång tid tillbaka.
Nu får kommuner möjlighet att utesluta vissa grupper. Att samhället prioritera en människa som har råd framför en annan människa som tyst begär av hjälp. Fördomar mot romer är djupt rotade i Europa och även i Sverige.
Politiker ska lösa problem i samhället och vara mänskliga och rationella. Romer är EU medborgare och de är rationella och mänskliga. Deras situation är i behov av rationell och mänsklig åtgärder, inte konkreta förslag.
När jag diskuterar romer med folk hör jag under debatten meningar som exempelvis ”romer är kriminella” eller “invandrare är kriminella”. Samtidigt kommer det upp fall där romer utnyttjas av kriminella nätverk. Det är klart att de ansvariga ska ställa inför rätta men vi ska inte glömma att forskning har visat att många faktorer ligger bakom kriminalitet och en av dem är fattigdom. Bästa sättet för att åtgärda detta är att knyta utsatta människor närmare samhället. Integrera dem in i samhället. För att lyckas behöver vi bryta mönstret av fördomar, skapa gemenskap mellan människor och arbetsmarknad. Människor begår brott oavsett nationalitet eller bakgrund. Psykisk ohälsa och erfarenheter påverkar oss ibland djupt och vi kan se inverkan i vårt beteende. När systemet ger resurser i rätt tid då hamnar man inte i det förloppet av utsatthet.
Vi människor bestämmer oss ibland under livet för att flytta till ett annat land för att förbättra våra situationer. Vi känner att det är nödvändigt och det är inget fel med det. Romer är inget undantag. De flyttar på sig för att det är nödvändigt. De är beredda att uthärda väldigt mycket om alternativet är att deras barn måste gå hungriga eller i trasiga kläder.
Amnesty har utfört påtryckningar i Rumänien och andra länder men det tar lång tid innan vi kan se en tydlig förändring. Myndigheter har resurser och förmåga att genomföra de realistiska åtgärderna.
Romers rättigheter är mänskliga rättigheter: boende, vatten och sanitet, subventionerad vård och rätt att inte trakasseras av polis.

Soheila Ektefaie

Aktivist Amnesty
Gå till toppen