Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tung flytt gick lätt som en menuett

Det ser ut som en rysare när tre flyglar (och en hel musikskola) ska flyttas. Men Ulf Nilsson, som lyfter, är lugn. Han har aldrig tappat ett toppinstrument i trappan.

Ödesmättat ögonblick. Skolledaren Gabriele Katthän slår händerna för ansiktet medan Ulf Nilsson och kollegan Stoffe Rondgren balanserar ett av Limus större musikinstrument. Fredrik Schützer i bakgrunden förhåller sig mera neutral.Bild: Ingemar D Kristiansen
Frågar man Ulf Nilsson från Lundaflytt är det ”ingen större konst” att flytta en flygel, i alla fall inte om man vet vad man gör. Alla gör det inte.
Han vet andra som upplevt hur flyglar som rullats på sidan vält och hur greppet om ädla instrument släppt just när de burits i en trappa.
– Därför ska man inte ge sig på den här grejen själv, säger han.
Det kan vara tungt också. En flygel väger mellan 200 och 700 kilo beroende på modell. Den kan dessutom vara dyr. 1,8 miljoner kostade ett instrument som flyttfirman ansvarat för under en flytt.
– Man får emballera väl och spänna fast den ordentligt, säger Ulf Nilsson.
Trots speciella överdrag och filtar brukar temperaturskillnader göra att instrumenten förlorar stämningen.
Hela Limus musikskola i Lund, med möbler, trummor, flöjter och mycket annat, klarade han och kollegorna att flytta på fyra körningar under en dag, från Svaneskolan till Gernandtska Lyckan på Helgeandsgatan.
Till det tyngre som bytte adress på torsdagen hörde då, förutom flyglarna, också fem pianon och två cembalor (äldre klaverinstrument byggt i flygelform).
Hur mycket tränar du för att orka lyfta?
– Vi orkar inte träna när vi kommer hem. Vi vilar oss. När man hållit på sedan början på 80-talet har man en viss grundfysik. Man orkar väl inte springa maraton precis men man blir väldigt seg och uthållig.
Gå till toppen