Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
ÅR Packaging

Börsaktuellt Lundabolag växer med uppköp i Sydeuropa

Den Lundabaserade förpackningsjätten ÅR Packaging avslutade 2018 med ett strategiskt förvärv, som lägger grunden för lågkostnadstillverkning i Sydeuropa. Kroatiska Istragrafika med 160 medarbetare ingår från årsskiftet i Lundakoncernen, som omsätter cirka sex miljarder kronor.

ÅR Packagings huvudkontor i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
ÅR Packaging bildades genom en sammanslagning av Å&R Carton och Flextrus 2011. Företagets historia går dock tillbaka ända till 1929 när Åkerlund & Rausing bildades, ett bolag som även lade grunden för Tetra Pak.
Efter förvärvet har koncernen 3.300 anställda och tillverkning i 19 länder i Europa och Asien.
Istragrafika är ett ledande förpackningsbolag i Kroatien med produkter för tobak, livsmedel och konsumentvaror och säljer till båda lokala och internationella kunder.
Ledningen för ÅR Packaging vill inte uppge någon storlek på köpeskillingen, men förklarar att förvärvet snarare motiveras av strategiska skäl än storleken på affären som sådan.
– Vi får en plattform söder om Alperna i ett lågkostnadsland, vilket kan leda till intressant expansion framöver. De har också ett bredare erbjudande inom livsmedel och konsumentprodukter, där vi ser en möjlighet att använda Istragrafika som en lågkostnadsplattform för Syd- och Centraleuropa. Vi har en större enhet inte så långt därifrån, i Österrike, så vi kan samordna och utveckla på olika sätt, säger finansdirektör Niclas Nyström.
Säljare av Istragrafika är British American Tobaccos dotterbolag TDR, som ÅR Packaging har som kund sedan tidigare. Utan att avslöja några detaljer säger Niclas Nyström att uppköpet också säkrar rollen som leverantör till koncernen på längre sikt.
– Vi är en av deras strategiska leverantörer och genom att ta över Istragrafika stärker vi även den positionen med vår kund, för fortsatt långsiktigt samarbete, säger han.
ÅR Packaging ägs sedan 2016 av riskkapitalbolaget CVC Capital Partners, men planerar för en börsnotering senare i år.
Läs mer: Förpackningsjätte i Lund bekräftar planer på börsnotering
Gå till toppen