Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fotbollslaget där ingen exkluderas växer så det knakar i Staffanstorp

När Staffanstorps Uniteds lag Fotboll för alla startade för två år sedan bestod det av ett fåtal spelare. Nu är laget det största i sitt slag i Skåne. På fredagen spelade många av barnen sin första match någonsin.

Karis Pramholt var rejält laddad inför matchen på Bråhögscupen. Här värmer han och de andra barnen upp.Bild: Lars Brundin
– Bra spelat!
– Nu är det hon som ska ha bollen.
– Så duktig du är!
Under hejarop och instruktioner från tränarna passar spelarna i Fotboll för alla koncentrerat bollen mellan varandra.
Under fredagens match på Bråhögscupen mötte Fotboll för alla dels varandra, dels laget från FIFH Malmö.Bild: Lars Brundin
Målvakten Max Becker riktigt strålar efter att ha gjort en snygg räddning.
– Jag tar alla bollar, säger han.
Det var för ungefär två år sedan som laget, som vänder sig till barn och unga med olika funktionshinder, startade. Sedan dess har man växt så att det knakar. Från att ha varit ett fåtal spelare är man nu uppe i 30. Spelarna kommer inte bara från Staffanstorp, utan även från andra kommuner, bland annat Lund, Trelleborg och Helsingborg.
Amelie Hedström har spelat i Fotboll för alla i ett år. "Det är roligt när man får springa det snabbaste man kan", säger hon.Bild: Lars Brundin
– Fotbollen i sig är kanske inte det viktigaste. Utan att man är i en miljö med kompisar, där fotbollen blir ett verktyg till sociala sammanhang, säger Madeleine Nimby, som är en av lagets tränare, och som hoppas att fler, liknande lag ska växa fram i Skåne.
På Bråhögscupen – som för många av barnen är den första matchen någonsin – är kämpaglöden ändå stor.
– Jag ska göra såhär många mål, säger Karis Pramholt och visar upp alla fingrar på sin ena hand, innan det är dags för honom att springa in på planen.
– I andra lag blev det för stora krav för honom, så det är jättekul att denna verksamhet finns, som är anpassat efter barnens behov. Man märker att de växer av detta, säger hans mamma Lisa Pramholt.
Gå till toppen