Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen har börjat avvisa tiggare i Vellinge

Polisen har gjort de första insatserna mot tiggare i Vellinge kommun och personer har avvisats från de platser där tiggeriförbudet gäller.
– För att vi ska agera gäller att någon sitter med en burk framför sig, säger kommunpolis Jörgen Sjåstad.

"För att vi ska agera gäller att kriterierna för passiv pengainsamling uppfylls. Det vill säga, personen ska sitta med en burk framför sig", säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge.Bild: Albin Brönmark
Den 17 december gav Högsta förvaltningsdomstolen klartecken för Vellinge att införa det omdebatterade tiggeriförbudet på fem platser i kommunen. Under julveckorna har polisen börjat tillämpa det.
– Jag har varit ute och pratat med två tiggare, och avvisat en. Det gick lugnt till väga. Jag spelade upp ett meddelande på rumänska att det var förbjudet att tigga på den platsen, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge.
– För att vi ska agera gäller att kriterierna för passiv pengainsamling uppfylls. Det vill säga, personen ska sitta med en burk framför sig.
Jörgen Sjåstad säger att första steget är att informera personen om förbudet, upprepas förseelsen blir tiggaren bötfälld. Han känner inte till att det gått så långt i något fall.
– Även om de inte hört om förbudet får de avbryta och lämna platsen när vi kommer dit.
Totalt känner Jörgen Sjåstad till tre personer som tigger i Vellinge kommun.
Hur tycker du att det är att tillämpa det här förbudet?
– Ganska enkelt. Internt har jag inte fått mycket frågor på det, men det kanske kommer. Vi stöder oss på polislagen i våra åtgärder om de inte hörsammar vad vi säger.
– När vi säger till dem att de inte får tigga och de lämnar är saken klar. Gör de inte det, kan vi leda bort dem eller i sista hand omhänderta dem. Men jag tror inte det kommer att hända. Folk flyttar sig.
Hur högt prioriteras de här insatserna?
– Vid de tillfällen jag känner att jag tid att åka runt och titta hur det ser ut på olika platser kommer jag att göra det. Men vi har många arbetsuppgifter. Tiggeriförbudet ligger på samma nivå som andra brott i de lokala ordningsföreskrifterna, men under brottsbalken, som ett ofredande till exempel.
Får ni in mycket tips från allmänheten?
– Det har ökat sedan förbudet infördes. Som jag förstår det har folk missuppfattat och ringer och tipsar kommunen istället.
Gå till toppen