Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: "Generalen" som startade segertåget - i dag blir han 70 år

Den femte januari 1949 föddes Tom Göran Roland Prahl i Smedstorp (nåja, vi förmodar att det var på ett sjukhus i närheten) och hans första fotbollsadress blev Onslunda IF.

Där började också en av Sveriges mer framgångsrika karriärer som tränare, vilken enligt mig kröntes med det extremt viktiga SM-guldet för Malmö FF 2004.
Guldfesten 2004: Tom Prahl i centrum, till vänster styrelseledamoten Erling Pålsson och till höger lagledaren Bosse Nilsson.Bild: ROBIN NORDLUND
I dag fyller alltså den alltid lika älskvärde och vänlige mannen med det luriga pliret i ögonen 70 år.
Det är så klart mycket för det han gjorde med TFF som Tom Prahl blev känd, han etablerade den lilla (nåja) klubben på en hög allsvensk nivå och sedan trollade han fram två SM-guld till Halmstads BK.
Men den resa som började i Malmö FF 2002 och ledde fram till SM-guldet 2004 var ändå det mäktigaste - och viktigaste, framför allt för klubben Malmö FF.
I sexton år hade supportrarna och klubben suktat efter guldet. 2004 blev det verklighet efter en av de mest dramatiska allsvenska avslutningarna någonsin. Ni minns säkert att Jon Inge Höiland slog in Niklas Skoogs straffretur och att Halmstad och Göteborg spelade oavgjort och Magnus Johanssons straffkvittering för "Blåvitt" säkrade guldet - åt MFF.
Kaoset, glädjefnattet, på gamla Malmö stadion slog det mesta.
Tom Prahl - av supportrarna kallad "vår general" hade brutit förbannelsen. Tyvärr blev det bara ett år till i MFF, inbjuden med armbågen. Än i dag skulle jag velat se Prahl få prägla Malmö FF under flera år.
Med guldet 2004 lades grunden för den stormaktstid som vi ser MFF i. Naturligtvis hade många andra - styrelsen och Hasse Borg utöver spelarna förstås - stor del i detta. Men det var ändå helt avgörande att Tom Prahl lyckades under den enorma pressen att plocka hem det faktiskt viktigaste SM-guldet under 2000-talet så här långt - för utan det, hade kanske aldrig de andra kommit.
Som tränare är han taktiskt färgad av kontrollerad 4-4-2-fotboll. Men han har en fantastisk blick för spelet fotboll och dess utveckling. Att han engagerades kring landslaget inför VM kändes både klokt och rätt - en värdig belöning när han nu inte längre tränar något eget lag. Mentorskapet i TFF under hösten var väl närmast en "mission impossible".
Under något år var också Tom Prahl uppskattad analytiker inne på planen i stadions högtalare vid MFF:s matcher. Klockrent och tydligt även för en ickeutbildad. Ibland fick jag känslan att han var för rak i sina analyser för att MFF skulle klara av det.
Det är alltid lika trevligt att stöta på Tom Prahl och prata fotboll och känna hans passion och nyfikenhet på spelet.
***
Precis 50 år yngre är Mattias Svanberg, supertalangen som spelade hem runt 50 miljoner kronor till Malmö FF när han gick till Bologna i somras. Olikt många andra unga spelare har hans lugn och målmedvetenhet redan etablerat honom i serie A - låt vara att laget har det kämpigt.
Mattias Svanberg jublar efter att ha gjort 2-1 på Johan Wiland i Hammarbymålet våren 2018.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Det är rätt osannolikt med tanke på att han varit tonåring fram tills i dag och tog studenten i somras.
I dag fyller alltså Mattias Svanberg 20 år. Ligan har uppehåll just nu, men nästa lördag väntar åttondelsfinal i italienska cupen - borta mot självaste Juventus.
***
Lite off topic, men vi håller oss ändå till "familjenyheterna", vill jag ägna ett par rader åt Kaj Dannegård, som gick bort under julhelgen.
Kaj Dannegård när han fyllde 80 årBild: Peter Frennesson
Kaj Dannegård var ordförande för IFK Malmö under åren 1977-1981, precis under den period när jag började jobba på Sydsvenskan. 1980 var han en minut från att leda IFK Malmö till allsvenskan.
Hade laget hållit oavgjort mot Gais i sista matchen inför 20 943 åskådare, hade comebacken i högsta serien varit klar. Men en straff för hands - det hade blivit mål annars - fällde IFK Malmö i den sista minuten. Ironin i det hela var att Gais då var uppe i allsvenskan, men en straff i Göteborg till Örgryte på övertid någon minut senare gjorde att de tog platsen. Fortfarande hade dock oavgjort.
Under den här tiden fanns ett lugn i ledningen för IFK Malmö. Kaj Dannegård är utan tvivel den IFK-ordförande jag upplevt ha gett störst harmoni i den gula klubben. Han hade också ett brinnande hjärta för "di gule", växte upp tillsammans med artisten Östen Warnebring, också han sann IFK-are.
Det var synd att han valde den civila karriären i stället (en satsning på hotell, ni känner kanske igen Dannegården i Trelleborg), för den gången var IFK Malmö på den nivån att man var en spännande blåslampa i baken på det mäktiga Malmö FF.
Kaj Dannegård blev 83 år.
Gå till toppen