Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jane Austens ofullbordade roman blir tv-serie

Jane Austens sista roman, "Sanditon", kommer att bli en flera timmar lång tv-serie – trots att den bara innehåller elva kapitel. Nu har "Stolthet och fördom"-manusförfattaren Andrew Davies fått förtroende av tv-bolaget ITV att fullborda verket.

Jane Austen hann aldrig skriva färdigt "Sanditon" innan hon dog. Arkivbild.Bild: Scanpix/TT
Miniserien "Stolthet och fördom", med Colin Firth och Jennifer Ehle i huvudrollerna, framkallade Jane Austen-feber under det sena 1990-talet. Filmatiseringarna och tv-serierna avlöste varandra.
Austens sista verk, den ofullbordade "Sanditon", har däremot hittills inte uppmärksammats i någon större utsträckning. Men nu har Andrew Davies, som låg bakom det hyllade manuset till "Stolthet och fördom", fritt fantiserat fram en fortsättning på de första elva kapitlen.
– Austen skrev bara omkring 100 sidor, som jag redan hade använt mig av halvvägs in i första avsnittet. Så jag har fått hitta på resten. Det har varit fantastiskt roligt, säger han till The Guardian.
Jane Austen skrev "Sanditon" veckorna före sin död vid 41 års ålder 1817 och ingen vet hur hon hade tänkt avsluta romanen. Den utspelar sig i den fiktiva badorten Sanditon och innehåller vass kritik mot både hypokondriker och kommersialiseringen av brittiska badorter.
I centrum står den unga hjältinnan Charlotte Heywood och enligt Davies innehåller hans manus "ett par entreprenörsbröder, några skumma finansaffärer, en västindisk arvtagerska och ganska mycket nakenbad".
Projektet har fått kritik av många som tycker att en manlig författare inte borde försöka sig på att fullborda en kvinnlig författares skapelse.
– Författaren Sarah Waters hade inga problem med att jag gjorde hennes "Kyssa sammet", som inte bara handlar om en kvinna utan om lesbiska kärleksaffärer, som jag inte har några erfarenheter av. Tycker folk att man måste vara mördare själv för att skriva en deckare?, svarar Andrew Davies kritikerna.
Fakta

Andrew Davies

Född 1936 i Wales och slog igenom som manusförfattare med filmatiseringen av Michael Dobbs roman "House of cards" 1990, en serie som senare agerade förlaga till den amerikanska tv-versionen.

Är mest känd som manusförfattare till filmatiseringar av klassiska romaner. Han var med och revolutionerade kostymdramegenren 1995, då "Stolthet och fördom" med Colin Firth och Jennifer Ehle hade premiär på BBC. Sedan dess har han skrivit flera tv-serier baserade på romaner av bland andra Jane Austen och Charles Dickens, men också Alan Hollinghursts uppmärksammade "The line of beauty". Han har även varit med och skrivit manus till de två första "Bridget Jones"-filmerna.

Andrew Davies är även känd för att skriva in sexiga scener i sina filmatiseringar, exempelvis en "blöt skjortscen" som blivit omtalad i "Stolthet och fördom". Ett av hans fans är den ryske ledaren Vladimir Putin, som sagt att Davies manus till Tolstojs "Krig och fred" fångade den ryska folksjälen.

Andrew Davies är aktuell med manus till Victor Hugos "Les Misérables", som just nu visas på BBC.

Källa: The Guardian

Gå till toppen