Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Lokal debatt: Lunds kommun har inte engagerat sig på det sätt som man förväntat sig

Biblioteken, nationellt och även internationellt söker en förändrad plattform att verka från för att fortsättningsvis vara en viktig plats för den enskilda medborgaren. För detta arbete har Lunds kommun inte engagerat sig på det sätt som man förväntat sig, skriver Zoltán G-Wagner.Bild: Lars Brundin
Det har upplevts som konstigt, som politiker att delta i otaliga omfattande arbeten med dokument som skulle vara vägledande för arbetet med kultur, idrott och fritid och senare ta beslut i KoF-nämnden (politikerna) som gick tvärsemot det man tidigare glorifierat och upphöjt intill lagar för mänskligheten i de dokument man själva tagit fram. Helt uteblivna argumenten för att agera på det viset har under mina mer än dussintal år i nämnden förbryllat mig. Nämnden (politikerna) har i dessa fall helt följt förvaltningens (tjänstemännens) rekommendationer, i de flesta fallen helt utan diskussioner.
Det finns otaliga exempel på detta förfarande. Det som ligger mig närmast är att flera dokument utarbetats som understryker att man skall vara mån om de yngsta, mån om flickor och deras idrottande. Inga argument har förts fram varför de förslag som jag har fört fram rörande placeringen av den nya ridanläggningen inte är bra. Även Svenska kyrkan, Centerpartiet och grannar till den nya placeringen har tydligt fört fram kritik, oberoende av varandra. För mig är detta sättet, det vill säga att inte bemöta välgrundade argument, näst intill odemokratiskt.
En annan viktig verksamhet som inte förändrats trots stora försök är konsthallen. Förvaltningen (och därefter KoF-nämnden) har totalt nonchalerat försöket att göra konsthallen viktigare och till större glädje för lundaborna.
KoF-nämnden, med ledning av förvaltningen, har inte löst problemet med musikchecken. Jag har föreslagit en lundamodell, som inte tagits fram. Min inställning från start har varit att inte röra Kulturskolans befintliga verksamhet, men att komplettera den på något sätt, på det sätt att fler kom i åtnjutande av musikundervisning. Inga egna förslag i kommunen har presenterats trots påtryckningar.
Biblioteken är en ytterst viktig funktion i det öppna samhället. Biblioteken, nationellt och även internationellt söker en förändrad plattform att verka från för att fortsättningsvis vara en viktig plats för den enskilda medborgaren. För detta arbete har Lunds kommun inte engagerat sig på det sätt som man förväntat sig, då Lund är ett av Sveriges mest betydande kunskapscentra.
Det måste poängteras att man som enskild ledamot är en av elva röster i KoF-nämnden. Och det går inte att slåss på alla fronter samtidigt, så man får välja sina strider.
Medborgarna skyller ofta på politikerna, när något i samhället inte går som de själva vill. Men jag påstår att man som politiker inte heller får den uppskattning/reaktion/kritik från medborgarna som skulle underlätta fortsatta ställningstaganden i olika frågor.

Zoltán G-Wagner

Avgående ledamot i Kultur o Fritidsnämnden i Lund
Gå till toppen