Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Manifestation mot Vellinges tiggeriförbud – i Malmö

Tiggeriförbudet försämrar situationen för en redan utsatt grupp. Det säger Miriam Lukasiak, en av talarna under en manifestation på Triangeltorget i Malmö under lördagen.

– Den rasism och de hinder de här människorna möter tas sällan upp i debatten. Istället misstänkliggör man och kriminaliserar dem, säger Miriam Lukasiak.Bild: Peter Frennesson
Demonstrationen hölls med anledning av att Högsta förvaltningsrätten den 17 december gett Vellinge kommun grönt ljus att införa tiggeriförbud på fem platser.
Förbudet är infört, och häromdagen avvisades den förste personen av polisen.
Läs också Polisen har börjat avvisa tiggare i Vellinge
Läs också ”Jag har ingen mugg, jag sitter inte på marken – jag bara jobbar och städar”
– Vi håller manifestationen i Malmö eftersom vi tror uppslutningen blir bättre här, säger Miriam Lukasiak om varför arrangemanget inte hålls i kommunen det egentligen handlar om.
Hon är nylegitimerad läkare och är aktiv som volontär i nätverket Läkare i världen som ger vård till människor som inte har tillgång till den offentliga sjukvården i Sverige. Många av dem är EU-migranter, som ofta tigger som sista utväg.
– Vi pratar om människor som får utstå diskriminering och utanförskap i sina hemländer, och där det finns omfattande barriärer för att införskaffa det sjukförsäkringskort via EU som krävs för att ha rätt till vård här.
Människorna Miriam Lukasiak möter vittnar om ett hårdare samhällsklimat där de möts av spottloskor och rasistiska smädelser. Hon menar att tiggeriförbud riskerar att göra EU-migranternas situation ännu sämre.
– Den rasism och de hinder de här människorna möter tas sällan upp i debatten. Istället misstänkliggör man och kriminaliserar dem, säger Miriam Lukasiak.
En annan av talarna, Sten Axelsson Fisk, tog upp argumentet han ofta möter att människor som skänker pengar till tiggare inte bidrar till en långsiktig strukturell lösning på deras fattigdom. Dem som lägger en slant i muggen betraktas istället som naiva.
Sten Axelsson Fisk jämför med hur vi förhåller oss till klimatfrågan.
– Alla är överens om att enskilda individer inte kan stoppa klimatförändringarna med sina handlingar. Ändå hyllas människor som sopsorterar och tar cykeln till jobbet.
– Enskilda individer kan på samma sätt göra små konkreta insatser genom att ge pengar och mat till dem som behöver.
Gå till toppen