Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen misstänker: Biltjuv försökte köra ihjäl fyra personer i Lund på nyårsdagen

Efter att den 19-årige mannen stulit en bil i Malmö körde han till Lund och försökte meja ner fyra olika personer med sitt fordon, menar åklagaren. Mannen har nu häktats för fyra mordförsök. Men polisen har inte lyckats säkerställa 19-åringens identitet.

Det aktuella händelseförloppet inleddes vid 15.30-tiden på nyårsdagens eftermiddag. Polisen fick då larm om att en person blivit rånad på sin personbil och mobiltelefon på Knivgatan i Håkanstorp i Malmö.
Läs också Drograttfull man gripen efter färd på trottoarer i stulen bil
Drygt två timmar senare ringdes flera larmsamtal till 112 om att en bil körde i hög fart på trottoarer, gång- och cykelbanor och i buss- och taxifiler i Lund.
Polisen tog upp jakten – och en kvart senare var bilen stoppad och föraren gripen utan att han lyckats skada någon annan människa. Bilen skulle visa sig vara samma som tillgripits i Malmö.
Polisutredningen har därefter präglats av ett antal frågetecken.
Misstankarna om att föraren skulle ha terrormotiv kunde snabbt avfärdas, enligt Malmöpolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Inledningsvis hade polisen ingen identitet på de personer som riskerade att bli påkörda av föraren – därför gick man ut på Facebook och aviserade att man ville ha kontakt med dem.
Och detta verkar ha gett resultat.
Under lördagen hölls en häktningsförhandling mot föraren, som utger sig för att vara 19 år gammal.
Förutom rånet och bilstölden menar kammaråklagare Tomas Olvmyr att 19-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på fyra personer i Lund.
Det handlar om en person i korsningen Stora Södergatan-Södra Esplanaden. En annan i korsningen Kävlingevägen-Kung Oscars väg. Och två personer på Stora Södergatan.
Detta köpte tingsrätten som häktade 19-åringen för alla brotten han anklagas för.
Hans försvarare Sophie Lif uppgav under häktningsförhandlingen att mannen varken kan erkänna eller förneka brott på grund av sitt psykiska tillstånd. 19-åringen gick däremot med på att sitta fortsatt frihetsberövad.
Tingsrätten beslutade därför att 19-åringen även ska genomgå en liten sinnesundersökning, en paragraf sju-undersökning.
19-åringen ska sitta häktad i fyra veckor. Därefter måste åklagaren åtala honom, begära förlängd tid – eller släppa den misstänkte på fri fot.
Gå till toppen