Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Staffanstorpsbo i biljakt – försökte preja polisen

När Staffanstorpsbon såg att en bil låg bakom honom och försökte komma ikapp blev han ”provocerad” och tryckte gasen i botten. I bilen bakom satt en civil polis.

Mannen från Staffanstorp döms nu i Lunds tingsrätt.Bild: Johan Nilsson/TT
Jakten började med att den civila polisen fick syn på en bil som körde mycket snabbt på en väg i trakterna kring Rolsberga.
Polismannen försökte signalera till bilen, som kördes av en Staffanstorpsbo i 55-årsåldern, att han skulle stanna. Så blev inte fallet.
Staffanstorpsbon ökade farten och försökte köra ifrån polisen. Vid Gårdstånga hade en flera kilometer lång kö bildats på grund av en olycka. Det hindrade inte Staffanstorpsbon, som körde ut i vägrenen och passerade kön i över hundra kilometer i timmen.
Den civila polisen försökte vid flera tillfällen få stopp på mannen, som svarade med att svänga fram och tillbaka över vägbanan. När jakten nått ända in till Södra Sandby lyckades mannen också preja polisbilen upp på trottoaren.
Det hela slutade när Staffanstorpsbon självmant stoppade sin bil. Han möttes då av en polis i en vanlig målad polisbil som hört om jakten via radion. Polisen försökte få mannen att öppna dörren, vilken han inte gjorde. Polisen slog då med sin batong mot vindrutan så att den gick sönder. Mannen plockades sedan ut från bilen och greps.
Det visade sig sedan att bilen inte var stulen, vilket polisen trott. Staffanstorpsbons förklaring till varför han agerat som han gjort var att han först blivit provocerad av att han blivit förföljd och att han sedan blivit rädd.
Staffanstorpsbon döms nu för grov vårdslöshet i trafik. Straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.
Gå till toppen