Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Lomma kommun vill köpa gamla ridhuset

Lomma kommun köper nu mark av Lunds kommun – och vill samtidigt köpa det gamla ridhuset från Lomma ridklubb. Syftet: att ridklubbens verksamhet ska vara koncentrerad till den nyare anläggningen.

I framtiden är planen att hela Lomma ridklubbs verksamhet ska koncentreras till det nyare ridhuset.Bild: Jenny Leyman
I nuläget har Lomma ridklubb en del av sin verksamhet vid det gamla ridhuset, som klubben själva äger, medan andra delar finns i det nya ridhuset som klubben arrenderar av Lomma kommun.
Nu vill kommunen att klubbens hela verksamhet ska flyttas till det nyare ridhuset, där man vill bygga en ny ridbana.
– Det gör att ridklubben får bättre förutsättningar för tävlingar och träningar. Den gamla anläggningen är inte ändamålsenlig, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande.
För att möjliggöra planerna klubbade kommunen nyligen ett annat markköp: åkermark som ligger mellan det nya ridhuset och Habo gård, och som har ägts av Lunds kommun. Tanken är att en av ridhusets hagar ska flytta till den nyinköpta marken, för att göra plats för den nya utebanan.
Läs mer: Lomma ridklubb trötta på kommunens seghet – har väntat i flera år på beslut
Samtidigt vill Lomma kommun köpa det gamla ridhuset, som ligger på andra sidan skogen, av ridklubben. Detta med planen att använda den marken till annan föreningsverksamhet – exempelvis till fotbollsklubben GIF Nike.
Ridklubben ska dessutom bli kompenserade av kommunen för de 1,3 miljoner som de har lagt på investeringar i den nya ridanläggningen.
Läs mer: Skyhöga foderkostnader för ridklubb efter torkan – kommunen säger nej till extra pengar
Lomma ridklubbs ordförande Catarina Hagstrand påpekar att alla detaljer inte är spikade än – till exempel skulle klubben kunna tänka sig en lösning där de byter mark med kommunen, istället för att sälja det gamla ridhuset. Men hon säger samtidigt att ridklubben är överens med Lomma kommun om de stora dragen i planerna.
– Det ligger helt i linje med våra ambitioner och vår önskan.
Under en längre tid har det varit problem i kommunikation mellan kommunen och ridklubben, eftersom det varit oklart vem som äger vad.
– Nu hoppas vi att vi får lugn och tydlighet i den här relationen, säger Robert Wenglén.
Catarina Hagstrand har en liknande syn:
– Det känns väldigt positivt att vi nu har fått igång dialogen.
Robert Wenglén tror att planerna kommer att kunna genomföras under året.
Gå till toppen