Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart kommer nya registreringsskyltar

Inom kort börjar det dyka upp bilar på svenska vägar med lite annorlunda registreringsskyltar mot vad vi är vana vid. Från och med den 16 januari har nyproducerade skyltar kombinationen tre bokstäver, två siffror och sedan ytterligare en bokstav eller en siffra.

Från och med den 16 januari kommer registreringsskyltar för nya fordon att se annorlunda ut jämfört med i dag.Bild: Fredrik Sandberg/TT
De nuvarande registreringsskyltarna med tre bokstäver och tre siffror är på väg att ta slut. Därför kan nu den sista symbolen vara antingen en siffra eller en bokstav, vilket innebär att antalet kombinationer ökar från drygt 12 miljoner till 38 miljoner. Den ökningen är nödvändig eftersom vi i dag har fler bilar per person än tidigare.
– Men de gamla skyltarna kommer ju inte att försvinna, så ingen behöver göra någonting, säger Petra Engvall, pressansvarig på Transportstyrelsen.
Förändringen gäller bara nya för fordon och kommer att införas successivt.
På de nuvarande registreringsskyltarna används inte bokstäverna IQVÅÄÖ, för att man inte ska råka blanda ihop dem med liknande bokstäver.
– På de nya registreringsskyltarna kommer vi inte heller använda bokstaven O, eftersom den är för lik nollan, säger Engvall.
Möjligheten att få en personlig registreringsskylt finns kvar även efter att det nya systemet införs.
Gå till toppen