Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny motion från SD om att förbjuda tiggeri i Lunds kommun

I kölvattnet av domen som ger Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri föreslår nu Sverigedemokraterna att även Lunds kommun ska införa tiggeriförbud på vissa platser, både i centrala Lund och i tätorterna i öster.

Hans-Olof Andersson, SD:s toppnamn i Lund, är en av de tre sverigedemokrater som står bakom den färska motionen.Bild: Ingemar D Kristiansen
SD i Lund har flera gånger motionerat om att begränsa möjligheterna att tigga i Lund, men aldrig fått igenom förslagen i kommunfullmäktige.
SD har velat att det ska krävas tillstånd för att få tigga i Lund, men förlorade i fullmäktige 2014.
Partiet begärde ett par år senare att kommunen skulle anlita väktare som övervakar tiggare, men fullmäktige sade nej.
Därefter tyckte SD att Lunds kommun skulle förbjuda tiggeri på vissa platser i centrum, men fick inte heller denna gång gehör.
Nu återupplivar SD, med hänvisning till Högsta förvaltningsdomstolens dom som ger Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri, tanken på ett tiggeriförbud på vissa utpekade platser.
Hans-Olof Andersson (SD), Christoffer Brinkåker (SD) och Åsa Wittenfelt (SD) begär i en motion att tiggeri förbjuds på Bangatan, Knut den Stores torg och Lilla Fiskaregatan i centrala Lund, i Dalby centrum, på tomten vid Centrumhuset i Södra Sandby, kring Coop i Veberöd samt kring Coop i Genarp.
Gå till toppen