Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Terroråtalad: Tänkte aldrig åka till IS

Den 34-årige mannen ska ha skickat pengar till personer inom IS och chattat om att ansluta sig till terrorgruppen, hävdar åklagaren. När rättegången om terrorrelaterade brott inleddes nekade mannen till anklagelserna och sade att det handlat om att betala tillbaka ett lån.

Illustration från första förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.Bild: Ingela Landström/TT
– I chattarna framgår det att det här är ett lån. Försvarets inställning är att det 34-åringen har gjort är att han ingått ett låneavtal och att han har betalat tillbaka de här pengarna. Han har inte haft något uppsåt, sade försvararen Joakim Johansson om 34-åringens kontakt med IS-anhängarna.
Åklagaren Per Lindqvist har en annan bild av händelseförloppet, vilket framgick under den första förhandlingsdagen mot de sammanlagt sex män som står åtalade.
Han anser att 34-åringen gjort sig skyldig till "brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet" genom att ha skickat nära 18 000 kronor till IS.
– 34-åringen är misstänkt för att ha skickat pengar från Sverige via en mellanhand i Turkiet. Pengarna har landat i Syrien hos två personer och det är de här två personerna som den här åtalspunkten handlar om. De här två personerna har stridit inom ramen för IS under den här tiden, säger Lindqvist.
De två IS-anhängarna ska ha vistats i Sverige under en tid och enligt åklagaren har 34-åringen lärt känna dem här.
Per Lindqvist hänvisar alltså till chattkonversationer som 34-åringen haft förra våren med en av IS-krigarna. Denne ska enligt Säpo ha dödats i Syrien i höstas.
Åklagaren hävdar att 34-åringen fick pengar av mannen, som han sedan skulle skicka ner till Syrien vid behov. Det framgår av chatten att 34-åringen vill resa till Syrien och ansluta sig till terrorgruppen. Männen diskuterar också att "genomföra bröllop", något som kan tolkas som ett kodord för attentat. Det ska också ha köpts ett automatvapen som 34-åringen skulle få använda när han anslutit sig.
Men när mannen under förhöret frågas om han tänkt resa nekar han:
– De kom med ett sånt förslag och jag hade sagt att jag skulle åka ner, men jag hade inga tankar eller någon möjlighet att åka dit.
På frågan om varför han inte var tydlig mot sina bekanta om detta svarar han:
– Jag ville inte att de skulle betrakta mig som en dålig muslim. Jag hade mina barn här. De visste inte att min fru var gravid och att vi väntade vårt tredje barn.
Åklagaren undrade om 34-åringen visste vad Islamiska Staten är för slags organisation.
– Nej. Jag vet bara vad jag har sett på tv och att USA och Ryssland är osams, säger han.
Han ansåg också att det finns fel i översättningen av chattarna.
– Det finns vissa ställen i översättningen som är misstolkade eller som inte stämmer, sade han.
Ytterligare fem män misstänks för terrorfinansiering. Tre av dem har också åtalats för förberedelse till terrorbrott, en 46-åring, en 30-åring från Uzbekistan och en 39-åring från Kirgizistan. De ska ha skaffat stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning.
Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.
Fakta

De sex terroråtalade

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund

Gå till toppen