Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Arkitektur rör så mycket mer än utseende

Huset på Drottninggatan i Malmö med den rostiga fasaden är ett av Malmös hetast debatterade hus under det gångna året.Bild: Patrick Persson
Kommentar till Mark Isitts artikel på kultursidorna den 30 december: ”Ohelig allians hämmar poddpratet”.
Läs också Ohelig allians hämmar poddpratet
Mark Isitt är inte ensam om att förklara vad som är arkitektur: ”arkitektur handlar ju mycket om fasader, om dekorationer och kompositioner, om byggnaders uppsyn” och att arkitekters uppgift är ”fokusera på det de är utbildade till, att rita vackra och trivsamma miljöer”.
Det hade varit ett mindre komplext yrke om det bara handlade om yta och utseende. En arkitekt samordnar bland annat kostnad, teknik, miljö, ljusförhållanden, funktion, infrastruktur och upplevelser. Det är ändå bara en del av det som arkitekter är utbildade till. Som samordnare av ibland motstående intressen måste arkitekten dessutom vara en smidig förhandlare och medlare mellan exempelvis beställare, kommun och lagstiftning.
Enligt regeringens antagna politik för arkitektur, Gestaltad livsmiljö, avslöjar redan titeln att arkitektur är betydligt mer än byggnaders uppsyn. Arkitektur är där saker och ting äger rum. Det betyder i sin tur att våra miljöer påverkar det där som ska äga rum. Underlättas det för formella och informella möten? Finns det trygga platser med god social uppsikt? Är det möjligt att få sina vardagsbehov tillgodosedda inom rimligt avstånd från bostaden?
Beroende på hur våra miljöer gestaltas påverkas exempelvis barns uppväxtvillkor och deras framtida förutsättningar. Inte minst individens hälsa påverkas av den fysiska och sociala struktur som omgivningen bidrar med. Arkitektur rör så mycket mer än utseende. Det handlar om ekonomi, miljö och sociala frågor.
Till Mark Isitt vill jag säga att arkitektens uppgift idag snarare är att fokusera på det de är utbildade till, att rita hållbara, hälsofrämjande och upplevelserika miljöer.

Marianne Dock

Programarkitekt, Malmö Stad
Gå till toppen