Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jag anpassar mig när jag är utomlands

Det spelar ingen roll vart i Malmö du kommer ifrån så länge som du jobbar på, skriver Leif Jönsson.Bild: Hussein El-alawi
Jag läste artikeln av Hoda Mohammad Ali om segregering den 30 december.
Läs också Läsartext: Segregering är en av flera faktorer till att folk anammar brottslighet
Jag tror många som kommer till vårt land har svårt att ta till sig vår kultur i form av religion, klädsel och seder. Man kommer hit och tar med sig alla sina seder från sina respektive länder.
Jag tror det är mycket lättare om man accepterar ett lands seder och bruk, och anstränger sig själv att komma in i samhället då mår man bättre.
Om jag kommer till andra länder respekterar jag deras religion och kultur. Min fru är själv från utlandet, och när vi besöker hennes hem anpassar jag mig efter deras sätt, och skulle jag göra fel, och de säger till mig, inte kallar jag dem för rasister för det.
Men jag har märkt att rasist är ett så otroligt laddat ord här i Sverige så säger någon till dig ”är du rasist” är det som att bli anklagad för rån eller mord.
Möjligheterna i Sverige för alla är otroligt stor oavsett om man bor på Rosengård eller Limhamn, och jobbar på. Mina föräldrar och farföräldrar fick inget gratis. De var vanliga arbetare som fick buga för arbetsgivaren på den tiden, så visst har det ändrats. Morfar emigrerade till Amerika och bodde där resten av livet till sin död. Han berättade att det var tufft att slå sig fram, men det var bara att kämpa.
Man måste tro på sig själv och kämpa. Man kan aldrig gnälla över att det är andras fel om man inte själv kämpar. Livet är enkelt – det är bara att leva.
Det du gjorde igår är passé. Det du gör imorgon vet du inte hur det går, det är idag du lever.

Leif Jönsson

Gå till toppen