Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Julinblåsningen behöver mer kärlek från Malmö

Så här mycket folk var det och lyssnade på julinblåsningen på Stortorget i Malmö för drygt hundra år sedan, 1917.
På julafton gick jag, som jag gjort de senaste femton åren, till Stortorget för att bevista julinblåsningen. Läser man till exempel Martin Andersson i Sydsvenskan, så får man veta att traditionen har nästan 300 år på nacken.
Läs också Julinblåsningen – traditionen är tillbaka!
Bleckblås från rådhusets balkong, tal av kommunfullmäktiges ordförande med lite skryt om hur bra Malmö är, Malmöbor som möts och julhälsar, förundrade turister vandrande över torget från bussar och tåg, julmusik med Spårvägens Musikkår, sång och tal av konferencier och dans runt granen - precis som det ska vara!
Läs också En nästan 300 år gammal blåsning
De senaste åren har det varit lite tunt i åskådarleden. Kan man göra mera reklam för evenemanget från Malmö stads sida? Det verkar som om Musikkåren, som står som medarrangör, slår mest på trumman för inblåsningen.
I år var det svårt att bedöma mängden av besökare. Mitt framför rådhuset hade det satts upp ett tält för ett e-sportevenemang för barn som skulle invigas efter jul. Detta innebar att delar av publiken stod i en smal tarm mellan tält, diverse containrar, staket och gatan längs med residenset. Själv stod jag till en början i höjd med Hamngatan, men tvingades flytta framåt till cirka femton meter från rådhuset då jag från min utgångspunkt inte hörde ett enda ord från balkongen. Flankerande rådhusets entré stod två högtalare på kanske tre meter höga stativ. Ljudet nådde alltså inte särskilt långt. Vi skrev 2018 - kan vi inte bättre?
Konferencieren/allsångsledaren hade en högtalare i motsvarande storlek som han vred runt lite för att fördela ljudet. Än en gång - 2018!
Någon på Malmö stad behöver från en projektledarvinkel älska det här arrangemanget lite extra, och en mera professionell prägel behöver känneteckna produktionen Julinblåsning. Logistiskt och tekniskt är det långt kvar till ett optimalt arrangemang.
Vi kommer att skriva 2019! Jag kommer!

Christer Jönsson

Gå till toppen