Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Avensia

Lundensare har köpt fabriken som gör Nobelmedaljerna

Robin Gustafsson, före detta vd för e-handelsspecialisten Avensia i Lund, har köpt fabriken Svenska Medaljer AB i Eskilstuna. Ett otippat drag, men ett helt naturligt steg för Robin Gustafsson.

Robin Gustafsson grundade Lundabolaget Avensia 2001 och var dess vd 2011-2018.
Tillsammans med Olle Qvarnström har han tagit över den anrika medaljfabriken Svenska Medaljer AB. Företaget gör Nobelmedaljerna, ett antal kungliga medaljer och hockey-SM-medaljerna – för att nämna några.
Hur kommer det sig att en person med bakgrund som vd och grundare för ett företag som arbetar med tekniska lösningar för e-handel blir fabriksägare?
– Jag ville göra något annorlunda. Det finns så mycket industri i Sverige som står inför ett generationsskifte. Jag har letat efter ett sådant bolag. Jag kände min kompanjon Olle Qvarnström sedan tidigare. Hans pappa och bror jobbar fortfarande i bolaget. Så det här steget blev naturligt, säger Robin Gustafsson.
Likt många industrier i Sverige stod Svenska Medaljer inför ett generationsskifte. Man behövde nytt kapital och en ny ledning. Barnen till den tidigare ägaren har inte varit intresserade av att överta verksamheten.
Istället för att bolaget, likt många andra liknande industrier, skulle flytta tillverkningen utomlands blir fabriken nu kvar i Sverige.
Med sin erfarenhet inom e-handel hoppas Robin Gustafsson på att kunna utveckla e-handelssidan. Idag kommer femton procent av omsättningen från näthandel.
– Kungen och Nobelstiftelsen kommer nog fortfarande att ringa in sina ordrar, men andra kunder, så som idrottsföreningar och företag – där kan vi öka e-handeln.
Förutom att vara vd för Svenska Medaljer sitter Robin Gustafsson i styrelserna för Coolstuff, Simris Alg, Habo-gruppen, Finwire och Avensia.
Gå till toppen