Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Wilhelmine Weidman

Wilhelmine Weidman, Skanör, har avlidit i en ålder av 92 år.

Ett varmt hjärta har slutat slå och en underbar människa har lämnat oss. För en kort tid sedan gick vår älskade Wilhelmine Weidman ur tiden och lämnade oss ledsna och tomhänta på både kraft och energi.
Tankarna virvlar och tomheten likväl som närvaron finns där. Ändå står vi här idag och försöker samla ihop våra minnen och lägga dem till rätta så att vi kan ha dem jämt utspridda under resten av våra liv.
Vi vill inte glömma, inte förtränga och inte se bort från det faktum att en helt okänd människa plötsligt träder in i ens liv och trots små steg tar så ofantligt mycket plats av kärlek, hjärta, förståelse och närvaro. Hennes person var ungefär som hennes röst, lågmäld men klar, övertygande.
Wilhelmine hade sett krigets fasor när hon kom till Sverige från Tyskland i slutet av 1945. Att som ung tysk komma till Sverige efter krigsslutet kan inte ha varit lätt.
Hon byggde upp ett liv här och fick med tiden en son, Jaques. Hennes konstnärliga ådra fann sin självklara plats i människors hjärtan och hennes alster pryder idag hem. Det pryder också vårt.
Hennes vackra krukor med djurmotiv vittnar om en människa med stor kärlek också för djuren och deras behov. Hennes tygkreationer vittnar om en fantasi bortom det vanliga. En slags kärlek till livet, en honnör till det som är nu men inte för alltid. Vi inser nu att vårt liv inte blir detsamma igen. Vi har varandra till låns, inget mer.
Vi pratade om kriget, umbäranden, livet, relationer, vänskap, döden, allt. Vänskap mellan människor vars väg korsas av en slump, en oförutsägbar omständighet, är kanske den bästa grogrunden för det där som vi alla vill ha; riktiga människor till verkliga vänner.
Wilhelmine, med smeknamnet Wille Viking, betyder så oerhört mycket för oss. Hon finns med vid vår sida och hennes klokhet, charm och underfundiga kommentarer kommer att följa oss i alla våra dagar. Vi kommer alltid att minnas henne som den hon verkligen var; en trogen konstnärssjäl, med stor kärlek för dem som bryr sig och som inte bara pratar om att göra väl men som också menar och gör väl.
Wille Viking är oerhört saknad och ibland måste vi stålsätta oss för att inte helt låta sorgen grumla våra ögon.
Priset för kärleken är sorgen. Hur svår och svart sorgen ändå är så är det ett pris som vi måste betala. Vi kommer inte undan.
Wille och vi gjorde en överenskommelse, en dag över en kaffekopp på äldreboendet Postiljonen i Höllviken. Wille sa att hon skall reservera en fönsterplats i himlen till oss alla och vi höll med. Med sin underbara brytning svarade hon att "Det tycker jag är en riktigt bra idé!". Vi skrattade gott åt det där.
Wille Viking kallade oss för sina "två pojkar" och det var ett uttryck för hur mycket vi betydde för henne. Vad Wilhelmine betydde för oss står inte skrivet i stjärnorna, men i våra hjärtan.
Dina två pojkar
Dan och Mats Drakenholt
Gå till toppen