Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vin

Syra och sötma – så funkar vinets kemi

Gillar du vin, gillar du syra. Ju högre syra desto bättre vin är kanske en överdrift, men världens bästa viner har ofta en sak gemensam – en hög och balanserad syra.

Bild: Shutterstock
Den höga och eftersträvansvärda syran är varje vinmakares stora utmaning. Kort handlar allt om balans mellan syra och sötma – och det sista ordet har alltid vädergudarna. Så klart finns det druvor som har lättare att alstra syra, som de gröna Riesling och Chardonnay och de blåa Pinot Noir och Nebbiolo, men det verkligt avgörande är växtplatsen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen