Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: En mur, en mur, till varje pris.

Donald Trump tv-talar.Bild: Gregory Bull
Donald Trump är som besatt av den – och dem som ska hållas på andra sidan. Hans presidentskap handlar om muren emot Mexiko och frågan är hur långt han är beredd att gå för att resa detta bålverk.
Det blev visserligen inget besked om nationellt kristillstånd – som hade gett honom makt att runda kongressen – då Trump motvilligt läste upp sitt första direktsända tal till nationen från Ovala rummet. Åtminstone inte för stunden.
Men han krattade manegen:
Ett säkerhetshot. En humanitär kris. En kris i själ och hjärta var vad Trump målade upp i sitt tal under tisdagskvällen. Mot detta ska han bygga sin mur, till varje pris. Den där muren som Mexiko skulle få betala för själv tarvar ju numera amerikansk finansiering och då är alla medel tillåtna. Som att stänga delar av statsapparaten, hålla kristal i de stora medier som han annars kallar folkets fiende och slira på sanningen.
Presidenten började sitt tal med skräckskildringar om droger som strömmar in, jämte illegala invandrare, kriminalitet och terrorism. Ett utmanande säkerhetsläge vid gränsen, helt enkelt. Han fortsatte med krav på mer personal och bättre teknik, åtgärder som redan finansierats. Och så slutade han som alltid i denna mur.
Den som inte längre ska byggas i betong, utan stål – ”för att Demokraterna vill det”. Trots att Demokraterna klart motsätter sig bygget, oavsett material.
Här skymtade ingen lösning på den budgetkonflikt som nu har stängt statliga myndigheter i nästan tre veckor. Demokraterna vill öppna verksamheterna och fortsätta förhandla om gränssäkerheten. Trump vägrar. Trots att det drabbar enskilda hushåll när 800 000 statsanställda och flera runt dem i olika servicenäringar inte får betalt. Trots att det drabbar ekonomin, Trumps trumf hittills.
Presidenten är istadig. Han tänker bygga muren. Om så bara som ett dyrt monument över sin tjurskallighet.
Gå till toppen