Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Förbudet stoppar inte fattigdomen, men det gör livet svårare för tiggarna

En patient talade om det hårdnande samhällsklimatet. Hon vågade inte tigga längre. Folk spottade och sa rasistiska saker när de passerade henne på gatan, skriver Miriam Lukasiak.Bild: Björn Lindgren/TT
En äldre kvinna kommer in med smärta i tån. Det är december, det är kallt och fuktigt i luften. Kvinnan har ett par fuktiga strumpor i sina sönderslitna skor. Hon har sovit ute i parken i natt, och kommer med stor sannolikhet att få tillbringa natten där igen. Det vill säga om polisen inte kommer och kör bort henne utanför staden som de gjort med så många andra utsatta EU-migranter som sover i bilar och ute på offentliga platser. Jag ser på den missfärgade tån som vittnar om en frostskada. Hon har börjat känna domningar och skulle egentligen behöva mer omfattande vård än den vi kan erbjuda på vår lilla klinik. Hon har dock inget EU-sjukförsäkringskort.
Detta innebär att hon behöver betala höga summor och endast har rätt till det som kallas för ”omedelbar”, eller akut, vård. Dessvärre är barriärerna till att införskaffa ett sådant kort i hemlandet många. Antiziganismen är fortfarande omfattande såväl här i Sverige som på många andra platser i Europa. Diskriminering, utanförskap och administrativa hinder gör att många romer har svårt att få tag på EU-sjukförsäkringskort i sina hemländer. Den enda bestående behandlingen i hennes fall skulle vara ett tak över huvudet och att inte behöva sova ute i minusgrader. Dessvärre saknar Malmö härbärge för den här gruppen från slutet av mars till slutet av december, och situationen är tyvärr inte bättre på andra håll i Sverige. Bristande tillgång till vatten och sanitet, samt möjligheten till god hygien är ytterligare faktorer som i Sverige associeras med boendesituation och som påverkar gruppen i stor utsträckning. De flesta utsatta EU-migranter måste använda sig av offentliga toaletter försedda med avgift och måste även köpa allt vatten de förbrukar.
När Sorgenfrilägret revs mitt i vintern och folk fördrevs från sina boenden talade många om att det var oacceptabelt med en kåkstad. Dock fanns varken andra alternativ eller svar på vart dessa utsatta människor skulle ta vägen under den kalla vintern. Vi bevittnade en situation där människor tvingades ut från Sorgenfri till en ännu värre och osäkrare verklighet på gatan. Den privata marken står fortfarande tom.
En annan patient talade om det hårdnande samhällsklimatet. Hon vågade inte tigga längre. Folk spottade och sa rasistiska saker när de passerade henne på gatan. Hon kände sig otrygg om hon gick själv. Men var skulle hon annars få sin försörjning ifrån? Hon försökte och frågade runt i hopp om eventuella jobb, men där fanns inget. Kvinnan berättade om att det i hennes hemland var minst lika svårt för de människor som identifierade sig som romer.
De flesta EU-migranterna vi träffar befinner sig i en liknande situation. Att tigga är ofta den sista utvägen i bristen på andra försörjningsalternativ – en produkt av marginalisering, rasism och andra hinder som många utsatta EU-medborgare lever med idag. Men detta är något som sällan tas upp i den offentliga debatten. Istället väljer man att misstänkliggöra och demonisera denna redan utsatta grupp. Två av de största politiska partierna i Sverige vill införa en nationell kriminalisering av tiggeri och på flera håll har man talat om lokala förbud. Nyligen godkände högsta förvaltningsdomstolen Vellinge kommuns förbud mot tiggeri och risken är att fler delar av landet kommer vilja haka på. Detta riskerar att endast försämra situationen för denna redan mycket utsatta grupp och är ännu ett uttryck för den alltmer omfattande rasism och antiziganism som vi ser i vårt samhälle. Fattigdomen måste bekämpas men den kan inte förbjudas.

Miriam Lukasiak

Miriam Lukasiak är legitimerad läkare och är bland annat engagerad som volontär på Läkare i världen Skåne.
Gå till toppen