Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Liberalerna i Malmö har svikit de löften de gav till väljarna om ett Allianssamarbete.”

Genom att lämna allianssamarbetet bidrar Liberalerna till att Socialdemokraterna kan fortsätta styra Malmö efter 24 år vid makten, skriver fem företrädare för Centerpartiet i en replik.

Bild: Peter Frennesson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Fyra liberala kommunalråd försöker i en debattartikel (Aktuella frågor 4/1) legitimera att Liberalerna i Malmö efter valet plötsligt satt sig att styra staden tillsammans med Socialdemokraterna. Därmed har Liberalerna svikit de löften de gav väljarna om ett allianssamarbete med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I utbyte har Liberalerna erhållit fyra välavlönade kommunalrådsposter och fem politiska sekreterare. Det nya styret ekar dock tomt på de sakpolitiska förslag och reformer som behövs för att vända Malmös utveckling år rätt håll.
Malmö är en fantastisk stad men är tyvärr samtidigt delad. Vart fjärde barn växer upp i fattigdom. Kommunen har högst arbetslöshet i landet och i staden finns skolor där mindre än hälften av eleverna klarar grundläggande behörighet till gymnasiet.
Skottlossningar, gängkriminalitet och parallellsamhällen har medfört otrygghet och utanförskap. Under flera år har en samsyn funnits i allianspartierna om att Socialdemokraterna – trots ett obrutet maktinnehav under ett kvarts sekel – inte har löst stadens problem på ett för Malmöborna tillfredsställande sätt. Genom att lämna allianssamarbetet bidrar Liberalerna till att Socialdemokraterna kan fortsätta styra Malmö efter 24 år vid makten.
Allianssamarbetet utmynnade inför valet 2018 i ett antal löften till Malmöborna och gemensamt budgetförslag för 2019. Konkreta förslag för trygghet, förbättrade skolresultat, minskad arbetslöshet, hållbarhet och en bättre äldreomsorg presenterades. Efter valet fortsatte allianssamarbetet utifrån valresultatets förutsättningar mellan M, C och L om en gemensam budget. Tillsammans hade vi förutsättningar att utgöra en kraftfull samlad opposition mot fortsatt socialdemokratiskt styre av Malmö, och arbeta för förslag och reformer som skulle kunna göra verklig skillnad för Malmös invånare.
I december blev Liberalerna – som en blixt från klar himmel – överlöpare till Socialdemokraterna. Att det är Socialdemokraternas politik som kommer att prägla den nya regimen blev tydligt på budgetsammanträdet i kommunfullmäktige i december. Den budget som presenterades ekar tom på de reformer som behövs för att vrida Malmös utveckling i positiv riktning.
Skolan sägs vara Liberalernas hjärtefråga. Trots det avsätter nu Liberalerna och Socialdemokraterna 100 miljoner kronor mindre till skolan än vad vi gör i alliansbudgeten. I debattartikeln och i december månads budgetdebatt presenterades heller inga konkreta förslag för att förbättra resultaten i stadens skolor.
Valfrihet i äldreomsorgen är en viktig reform för att förbättra kvaliteten i stadens hemtjänst. Under december månads budgetdebatt deklarerade socialdemokratiska företrädare från talarstolen att det inte blir någon valfrihet i hemtjänsten. Liberalerna accepterar tydligen detta och överger därmed den liberala valfrihetstanken. I den alliansbudget för 2019 som Liberalerna själva varit med att utarbeta är ett viktigt inslag just att äldre, anhöriga och personal själva ska kunna välja inom hemtjänsten.
Det socialdemokratiska och liberala styret saknar även konkreta förslag på hur stadens arbetslöshet ska minskas, hur tryggheten på stadens gator och torg ska säkras samt hur barnfattigdom och hemlöshet ska minska. S och L saknar även en tydlig vision för hur staden ska uppnå de miljö- och hållbarhetsmål som man nu inte beräknar att klara.
Det är med stor sorg vi konstaterar att det nya styret i Malmö inte levererar nödvändig sakpolitik och eftersträvansvärda reformer. Socialdemokraternas nya samarbetspartner övertygar inte.

Charlotte Bossen

Niels Paarup-Petersen

Anton Sauer

Kay Wictorin

Michaela Esseen

Charlotte Bossen (C) är gruppledare för Centerpartiet i Malmö kommunfullmäktige.
Niels Paarup-Petersen (C) är ledamot i kommunfullmäktige och riksdagsledamot.
Anton Sauer (C) är ledamot i kommunfullmäktige och andra vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Kay Wictorin (C) är ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i vård och omsorgsnämnden.
Michaela Esseen (C) är ersättare i kommunfullmäktige och ordförande för Centerpartiet i Malmö.
Gå till toppen