Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny festival i Malmö storsatsar på svensk hantverksöl

Malmö och SlagthusetMMX blir hem för en ny hårdsatsande ölfestival i höst. Great Swedish Beer Festival tänker samla runt 75 svenska hantverksbryggerier och startar redan i vår en ny ölklubb.

Nils Johan Törnström och Erik Frithiof står bakom företaget Malmöl och ölfestivalen Great Swedish Beer Festival.Bild: Nils Olsson
Hantverksölstrenden verkar inte avta. Antalet bryggerier i Sverige beräknas idag ligga runt 350 och nu startar en helt ny ölfestival i Malmö med inriktning på hantverksöl.
Bakom satsningen Great Swedish Beer Festival står Erik Frithiof och Nils Johan Törnström från nya företaget Malmöl och Stellan Colt från SlagthusetMMX. Erik Frithiof är till vardags anställd på eventföretaget Dreambag Event som förra året gick in som delägare i SlagthusetMMX.
– Jag och Nils Johan har ett stort intresse för hantverksöl, men vi kan inte brygga öl så vi funderade på vad vi kunde göra. Eftersom vi kan evenemang och har ett hus att göra roliga saker i kom vi på att vi ska göra den bästa möjliga ölfestivalen, berättar Erik Frithiof.
Namnet Great Swedish Beer Festival är en flirt med Great American Beer Festival som är världens största ölfestival, men med fokus på svenska hantverksbryggerier.
– Vi ska bara ha svenska, oberoende hantverksbryggerier på festivalen. De stora drakarna har redan sina hyllor på Systemet, säger Erik Frithiof.
För att dra igång festivalen har de skapat ett bryggarråd med representanter från att skånska bryggerier som kan dela med sig av erfarenheter från andra festivaler och mässor. Målet är att ha mellan 75 och 100 svenska hantverksbryggerier på plats när Great Swedish Beer Festival arrangeras den 26 oktober på SlagthusetMMX.
– Dagen kommer att delas upp i två pass, ett på förmiddagen och ett på kvällen. Målet är att sälja 3000 biljetter till varje pass. Bryggarna kommer att byta öl mellan passen, så är man en riktig ölnörd är man där hela dagen. Alla bryggerier får en egen bar och dessutom ska det finnas foodtrucks, musik, en talkshow, specialprovningar och handfull cider- och mjödtillverkare på plats, säger Erik Frithiof.
Är det tänkt att bli en årlig festival?
– Definitivt. Hela grundidén är att lyfta svensk hantverksöl och vi vill gärna göra fler evenemang. Vi kanske gör en Great Swedish Beer Festival i London, Paris eller på Österlen. Men nu är det fullt fokus på festivalen i Malmö, säger Erik Frithiof.
Men det blir inte bara en festival, utan även en ölklubb på SlagthusetMMX. Den 28 februari är det premiär för MMX Beer Club dit olika hantverksbryggerier bjuds in för så kallade tap takeovers.
– Det blir två-tre bryggerier som får ta över öltapparna och så har vi en ”meet the brewer” där vi i ett samtal får höra historierna bakom bryggerierna. Premiärkvällen har vi bjudit in Sibbarps Husbryggeri och Rocket Brewing från Malmö. Tanken är att bygga SlagthusetMMX som en öldestination, säger Erik Frithiof.
Tanken är att köra klubben en gång i månaden och den andra kvällen blir den 14 mars under Malmö Beer Week. Biljetterna till Great Swedish Beer Festival släpps den 8 mars.
Håll koll på Malmös dryckesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Bryggerier som redan är klara för Great Swedish Beer Festival

Sibbarps Husbryggeri, Malmö

Nerdbrewing, Malmö

Lilla Ölfabriken, Malmö

Rocket Brewing, Malmö

The Uncharted Brewing Company, Eslöv

Brygghuset Finn, Landskrona

Möllys Bryggeri, Eskilstuna

Råå Bryggeri, Helsingborg

Klackabackens Bryggeri, Önnestad

Chad Beer, Malmö

Sydkustens Gårdsbryggeri, Trelleborg

Psychopipes, Malmö

Hyllie Bryggeri, Malmö

Benchwarmers Brewing Co, Helsingborg

Triplicity Brewing, Örebro

Bearded Rabbit Brewery, Göteborg

Jackdaw Brewery, Uppsala

Fulltofta Gårdsbryggeri, Hörby

Remmarlövs Gårdsbryggeri, Eslöv

Gå till toppen