Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 20 kommuner vill förbjuda tiggeri

Flera kommuner kan göra som skånska Vellinge och införa lokala tiggeriförbud. I en enkät gjord av Dagens Samhälle svarar 24 kommunstyrelseordförande – varav 22 är moderater – att de vill förbjuda tiggeri i kommunen.

I enkät svarar 24 kommuner att de vill göra som Vellinge och införa lokala förbud mot tiggeri. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
– Tiggeri är inte ett jättestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på ungefär fem platser, där det sitter en person på varje ställe. Men vi tycker att det här är en principsak, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, till Dagens Samhälle.
Tidningen skickade frågan till Sveriges samtliga 290 kommuner och fick 162 svar (varav ett från Vellinge). Utöver M-politikerna svarade Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Göran Dahlström (S) i Katrineholm att de vill ha lokala förbud mot tiggeri.
I Centerpartiet är motståndet mot tiggeriförbud starkt i kommunerna. Samtliga 38 centerpartister som svarat i enkäten säger nej.
– Det finns redan lagstiftning som gör att polisen kan ingripa när det ligger organiserad brottslighet bakom tiggeriet. Att arbeta mot den organiserade brottsligheten är viktigare än att hålla på och flytta på människor som tigger, säger Hans-Göran Johansson (C), före detta polis och numera kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.
Fakta

Vill ha förbud

I följande kommuner har kommunstyrelsens ordförande svarat att man vill införa ett lokalt tiggeriförbud:

Burlöv

Danderyd

Ekerö

Essunga

Grästorp

Håbo

Höganäs

Katrineholm

Kungsbacka

Kävlinge

Landskrona

Mariestad

Sigtuna

Sotenäs

Staffanstorp

Sölvesborg (kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M) har svarat på enkäten)

Tranås

Trelleborg

Täby

Töreboda

Upplands-Bro

Värmdö

Örkelljunga

Österåker

Källa: Dagens Samhälle

Rättad: I en tidigare version saknades stod felaktigt Varberg på listan, ska vara Värmdö.

Gå till toppen