Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks

De tre terroråtalade männen planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren. Beslagtagna kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breiviks attentat i Oslo, sade han i rätten.

De tre terroråtalade männen planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren.Bild: Ingela Landström/TT
– Syftet har varit att genom mord, allvarlig kroppsskada och allmän ödeläggelse beröva andra livet eller tillfoga dem allvarlig skada och syftet har också varit att allvarligt skada Sverige och ingjuta skräck i allmänheten, sade åklagare Per Lindqvist.
Förhandlingarna i det stora terroristmålet fortsatte på onsdagen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – står åtalade för att ha förberett ett terroristbrott. Samtliga nekar.
Åklagaren lade på punkt efter punkt fram vad han ser som tunga bevis för att männen planerade en omfattande attack. Det handlar bland annat om beslagtagna kemikalier, chattande med misstänkta IS-krigare, graverande sökningar på nätet samt den uppsjö av IS-propaganda som hittats i männens telefoner.
Kemikalierna, som 46-åringen köpte från ett konkursbo i Skellefteå, spelar en viktig roll. Enligt en analys av Säpo kan flera av dem användas i terrorsyfte – dels för att framställa giftig klorgas och dels för att tillverka sprängämnen som kunnat orsaka omfattande förödelse. Åklagaren drog paralleller både till Breiviks attentat i Oslo 2011 och till attentaten i Bryssel 2016.
I 46-åringens dator fanns också sökningar på "mordförsök med bil i Stockholm" samt på de olika kemikalier som han har köpt. På ett konto på Odnoklassniki, ett ryskt Facebook, har en av de åtalade lagt upp en mängd bilder från Stockholm, bland annat från Cityterminalen, T-centralen och flera platser i centrum.
– Jag misstänker att detta är målbilder, sade Per Lindqvist.
Det har också beslagtagits stridsselar, stridshandskar, en gasmask, bajonetter och walkie-talkies. Männen säger via sina advokater att föremålen inte är deras.
De åtalade tycks även ha haft kontakt med personer som misstänks strida för IS i Syrien. 30-åringen och 46-åringen länkades samman av en IS-kontakt i utlandet, enligt åklagaren. I en chatt diskuterar 46-åringen att "dekorera en bil" för ett "bröllop". Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för ett terrorattentat. 46-åringens advokat Thomas Olsson ifrågasatte dock översättningen.
30-åringen skriver i en annan chatt att han har "påbörjat ett ärende" och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordådet mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades.
"Han fick verkligen njuta när han höll på att skjuta", skriver 30-åringen bland annat.
De tre männen, som är medborgare i Uzbekistan respektive Kirgizistan, ska även ha gjort upp en flyktplan samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Bland bevisen finns dokumenterade försök att köpa falska pass och beslag av förfalskade resehandlingar.
Men advokat Thomas Olsson tycker att bevisningen är "tunn".
– Nu har åklagaren valt att åtala och lägger fram bevisningen för tingsrätten, så då får den pröva den och se vad de kommer fram till. För vår del är vi fulla av tillförsikt och känner ingen oro över den bedömningen, säger han.
Den misstänkta brottsligheten uppdagades i våras, då Säkerhetspolisen slog till mot Akalla i Stockholm och jämtländska Strömsund.
Fakta

De sex åtalade

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland

Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet

Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund

Fakta

Kemikalierna

En av de kemikalier som tagits i beslag är väteperoxid, som tidigare har förknippats med terrordåd. Det var framför allt det ämnet som användes för att tillverka de bomber som användes vid terrordåden i London 2005 då över 50 människor dödades och fler än 700 skadades.

Väteperoxid är förbjudet för allmänheten att inneha i koncentrationer över tolv procent. De fem liter som togs i beslag när polisen slog till i april förra året hade en koncentration på 50 procent. Det skulle motsvara ungefär en av de bomber som användes i tunnelbana i London, eller lite mer, enligt experter på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

I beslaget finns även över ett halvt ton kalciumhypoklorit. Det är en vanlig industrikemikalie som bland annat används för klorering av simbassänger. Men kalciumhypoklorit kan också användas för att framställa klorgas, enligt FOI.

Enligt FOI är det relativt enkelt att framställa sprängämnen från de kemikalier som är aktuella. I vissa fall krävs ingen speciell utrustning och en normalbegåvad person kan med rätt instruktioner göra det själv.

Fakta

Terroristbrott

En gärning betraktas enligt svensk lag som terroristbrott om den anses skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att:

– Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.

– Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd.

– - Allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.

Straffet är fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Vid mindre grova brott är straffet fängelse, lägst två år och högst sex år.

Källa: Terroristbrottslagen

Gå till toppen