Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två män döms för gruppvåldtäkt på hotellrum

Samtidigt som de två männen förgrep sig på den 16-åriga flickan filmade en av dem – och spred klippet till sina vänner. Under övergreppet utdelade de flera slag mot flickan. Nu döms männen till långa fängelsestraff.

Den ena mannen filmade delar av övergreppet med sin mobil och skickade klippet till kontakter på Snapchat.Bild: Larsen Håkon Mosvold
Den 16-åriga flickan var vid tidpunkten på rymmen från ett HVB-hem. Den aktuella kvällen i somras blev hon kontaktad av en 22-årig man hon är löst bekant med.
22-åringen berättade att han hade tillgång till ett hotellrum vid Lilla torg som han inte skulle använda, och frågade om hon och en vän ville tillbringa kvällen där.
Flickan och vännen nappade på erbjudandet. Tillsammans med andra kompisar festade de på hotellrummet. Senare dök 22-åringen och hans 21-årige vän oväntat upp på hotellet.
Läs också Två män åtalas för gruppvåldtäkt på hotellrum i Malmö
Flickan hade genomfört frivilliga sexuella handlingar åt de båda männen tidigare under festkvällen.
Hon uppger i förhör att hon under småtimmarna var så berusad att hon har minneslucka. När hon återfick medvetandet var hon inne på den trånga hotelltoaletten med männen.
Medan männen förgrep sig på flickan ska de ha utdelat lavetter och slag, enligt åtalet. Bland annat i flickans huvud. Samtidigt kallade de henne upprepade gånger för hora.
En av flickans vänner var kvar på hotellrummet och vittnar om att hon hörde slagen och de verbala kränkningarna.
Men vännen ingrep inte eftersom hon inte förstod att flickan inte deltog frivilligt. Efteråt såg hon flickans skador.
Detta har hon skämts över i efterhand, uppgav vittnet under rättegången.
Efter händelsen larmade flickan anhöriga som hjälpte henne att ta sig till sjukhus. Men eftersom hon var på rymmen valde flickan att avvika av rädsla för att bli tagen av polisen – detta innan hennes skador hade dokumenterats.
Först sju veckor senare gjordes en polisanmälan.
De åtalade männen hävdar att flickan deltagit frivilligt i sexet och var den som tog initiativ. Båda medger att de dragit henne i håret och smiskat henne, men säger att det uppskattades av flickan.
21-åringen medger att han filmat ett tio sekunder långt klipp från händelsen inne på toan som han spridit på Snapchat. Han minns dock inte till vilka han skickat filmen. Och polisen har inte lyckats säkra klippet, eftersom materialet inte sparas på Snapchat.
Tingsrätten konstaterar att det inte är fastställt om flickan drogats eller vilket fysiskt våld hon utsatts för, eftersom hennes skador och berusning inte dokumenteras.
Domstolen bedömer däremot flickans berättelse som trovärdig. Och flera personer som hon hade kontakt med efter hotellnatten vittnar om att hon hade skador.
Framförallt anses vittnesmålet från flickans vän som befann sig i hotellrummet som avgörande.
Att flickan haft frivilligt sex med männen tidigare under kvällen innebär inte hon därmed gav grönt ljus för händelsen på hotelltoan, konstaterar domstolen.
Därför anses männen ha gjort sig skyldiga till grov våldtäkt genom att ha utnyttjat flickans särskilt utsatta situation. Flickans utsatthet bestod i berusning och uttröttning i kombination med det våld hon utsattes för, enligt tingsrätten.
Männen straffas med fem och ett halvt års fängelse vardera och att gemensamt betala 140 000 kronor i skadestånd till tonårsflickan.
Att männen utsatte flickan för våld under övergreppet samtidigt som de filmade anses försvårande – dessutom att flickan bara var 16 år.
Männen har tre veckor på sig att överklaga domen.
Gå till toppen