Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vårfruskolan firar 150 år med tidsresor

Inför Vårfruskolans 150-årsfirande har både elever och skolpersonal fördjupat sig i skolans historia. Under jubileumsdagen berättade de med liv och lust om hur det var förr.

Vårfruskolan var en av kandidaterna när Sydsvenskans efterlyste Lunds vackraste hus. Nu fyller den äldsta delen av skolbyggnaden 150 år.Bild: Tom Wall
1866 fanns 1 470 skolbarn i Lund. De befintliga skolorna räckte inte till, och arkitekten Wilhelm Stenhammar fick i uppdrag att rita en ny skola.
Den 9 januari 1869 var den inflyttningsklar.
– Först kallades den Södra skolan. Då fanns också Västra skolan som är Parkskolan nu, och Norra som var Allhelgonaskolan, nuvarande Socialhögskolan, berättar Martina Lind, skolbibliotekarie och medlem i Vårfruskolans 150-årsgrupp, medan några av F-6-skolans nuvarande 352 elever tjoar i bakgrunden.
Fakta

Projektet Vårfru 150 år

Varje årskurs på Vårfruskolan har under höstterminen lärt sig om två årtionden i Lund och Vårfruskolans historia från 1869-2019. De yngsta eleverna fick studera ”Hur det var förr”.

För 150 år sedan inledde 420 elever sin skolgång här, och de satt i 280 tvåmansbänkar.
– Från början var det sex läsesalar och man beräknade 65–70 barn i varje sal. Salarna var lika stora då som nu, så de måste ha suttit jättetrångt, säger Martina Lind.
Lärarna Pia Hallberg och Josephine Delbo har jobbat med historieprojektet hela hösten. De tycker att det är roligt att initiativet skapade en samhörighet. Josephine Delbo tyckte främst det var kul att jobba med musiken som hon är uppväxt med.Bild: Tom Wall
Redan efter trettio år ansågs skolan för trång och i början av 1900-talet fick den sin första tillbyggnad. Den var färdig 1904.
– Man kan se var den nya byggnaden börjar vid ett stuprör, söderut från röret är det tillbyggt. Från början fanns bara ingång från norra sidan.
Ungefär samtidigt tillkom en gymnastiksal och en klosettbyggnad.
– Man gjorde utedasset lite bättre. På 30-talet när min pappa gick här var det fortfarande utedass.
Martina Lind har fått höra mycket om skolan av sin pappa som både var elev och arbetade här.
– Han har berättat att det fanns en lärarinna som inte vill ha pojkar i sin klass, och då gick rektorn med på att hon bara fick undervisa flickor. Min pappa som gick i trean på Vårfruskolan 1935 gick därför i en pojkklass, och när han började jobba här på 50-talet fick han undervisa en pojkklass eftersom lärarinnan var kvar. Men annars gick ju pojkar och flickor tillsammans i svensk folkskola.
Som bibliotekarie tycker hon att det är särskilt kul att Lunds bibliotek fanns på Södra skolan i trettio år.
– När man ritade skolan 1867 gjorde man ett rum för Stadsbiblioteket också. Då hade kyrkan haft hand om biblioteket på Krafts torg, men det blev ett stadsbibliotek när man flyttade det hit. Det fanns här 1870–1900 och hade öppet två och en halv timme i veckan. Det är lite roligt att det blev ett folkbibliotek när det kom till skolan. Då blev det kommunens ansvar istället för kyrkans, säger Martina Lind.
På 90-talet fick Vårfruskolan en ny gymnastiksal och matsal.

Så tänker eleverna om hur det var ”Förr i tiden”

Maud Frendberg Lanhamn och Nils Adell Bergstrand.Bild: Tom Wall
Matsäck istället för skolmat, flickor som inte fick ha byxor och skolaga, är ämnen som sexåringarna Maud Frendberg Lanham och Nils Adell Bergstrand från förskoleklassen Pärlugglan fastnat för när de studerat hur det var ”Förr i tiden”.
– Det var olika länder som krigade. De slogs väldigt mycket förr, säger Nils Adell Bergstrand.
Men på Vårfruskolan var det bara lite bråk.
– Det var härligt att gå här, säger Nils Adell Bergstrand.
– Flickorna hade långt hår och pojkarna kort, säger Maud Frendberg Lanham, som fastnat för att tjejerna bar underkjol och killarna långkalsonger.
Agan reagerar båda mot.
– Då slog man barn. Det får man inte nu då hamnar man i fängelse, säger Nils Adell Bergstrand.
– Man trodde att barn blev bättre av det, förklarar Maud Frendberg Lanham.
Skolans 150-årsjubileum innebär ”jättegod mat”. Annat var det förr, berättar Maud Frendberg Lanham, när det man åt i skolan fördes med hemifrån.
– De som var rika och hade råd tog med sig korv och bröd. De fattiga fick bara potatis att äta.
Mino Wall Cheh, Tore Green Sjödén och Ava Kroon Cederholm.Bild: Tom Wall
Äckligare skolmat, användning av skamvrå och betydligt större krav på eleverna att sitta still i bänkarna. Det är intryck som bestått sedan åttaåriga andraklassarna Mino Wall Cheh, Tore Green Sjödén och Ava Kroon Cederholm studerat hur det var under 60- och 70-talet. Och Lund då?
– Det var ganska likt som det är nu, fast bilarna var lite mer konstiga med ovanliga tak, säger Tore Green Sjödén.
– Man hade ganska mycket färgglada kläder, säger Ava Kroon Cederholm.
– Byxorna gick ut jättemycket och man hade mer blommor och cirklar på kläderna, säger Mino Wall Cheh.
– Det var mycket protester, säger Tore Green Sjödén och börjar spontant skandera ett exempel på ett mer näraliggande tema: ”Ropen skalla, godis åt alla”.
När andraklassarna studerade 60- och 70-talet har de fått skriva texter till bilder på gamla leksaker, fått lära sig att spela kula och gjort klippdockor.
Ossian Runsten Madsen, Miranda Jonsdotter och Agnes Görnebrand.Bild: Tom Wall
– Det är ganska mäktigt att skolan har stått här i 150 år, säger 11-årige Ossian Runsten Madsen.
Han går femte årskursen, liksom jämngamla Miranda Jonsdotter och Agnes Görnebrand. De har fördjupat sig framför allt i hur det var med kläder och utseende under tiden 1900-1920.
– Det var väldigt tighta kläder då, säger Agnes Görnebrand.
– Håret var väldigt noga uppsatt, säger Miranda Jonsdotter.
– Det var helt andra musikstilar, säger Ossian Runsten Madsen, som intresserat sig för musiken.
Han har tittat en del på filmen ”Titanic” om fartyget som gick under 1912. Vårfruskolan var annorlunda under 1900-talets första två decennier, vet eleverna och berättar om klasser bara för pojkar och krav på speciell klädsel. Både skolgården och skolan var mindre och lärare sov där skolvaktmästaren nu håller hus.
– Vårt gamla klassrum var matsal, berättar Agnes Görnebrand.
Sydsvenskan efterlyste uppgiften om när Södra skolan bytte namn till Vårfruskolan. Helen Bergström som jobbar med Lundasamlingen på Stadsbiblioteket har nu gett oss svaret: 1916.
Gå till toppen