Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ai Weiwei kommer till Malmö i vår

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei kommer till Malmö i vår för ett uppträdande på Författarscenen och det gör även ”Den engelska patienten”-författaren Michael Ondaatje, syriska Samar Yazbek, brittiska Reni Eddo-Lodge och amerikanska Eileen Myles och Chris Kraus.

Ai Weiwei.Bild: Richard Drew
Författarscenen på Malmö stadsbibliotek har byggt upp ett gott rykte internationellt genom åren. I den syd- och mellaneuropeiska litteraturbranschen handlar det mest om festivaler, men i Skandinavien finns det ett antal städer som byggt upp en löpande verksamhet kring författarbesök.
– Författare som kommer hit till Malmö har varit nöjda och vi har en stor och kunnig publik här, säger Författarscenens producent Per Bergström.
I år ligger han bakom ett program med många världsnamn. Störst är den omdiskuterade kinesiske exilkonstnären Ai Weiwei som den 12 mars kommer till Stadsbiblioteket för ett samtal med den kinesiske exilpoeten Yang Lian om inre och yttre migrationer.
– Vi har under ett antal år försökt få hit Ai Weiwei. I somras såg jag när han och Yang Lian hade ett samtal i hemstaden Berlin och de tyckte att det var roligt att få vara på scen tillsammans och då började vi prata om att få till ett samtal i Malmö, säger Per Bergström.
Innebär ett Ai Weiwei-besök speciella säkerhetsarrangemang?
– Risken som finns kring honom är på ett annat plan. Den kinesiska staten för en propagandakampanj mot honom där man menar att han baktalar Kina, säger Per Bergström.
En annan författare som Per Bergström arbetat länge på att få hit är syriska journalisten Samar Yazbek vars skildringar från Syrien i ”Resa in i tomheten” har kallats ”en av de viktigaste böckerna i vår tid”. Nu är hon aktuell med ”Nitton kvinnor: berättelse om syriskt motstånd” och den 18 mars samtalar hon med Carsten Jensen på Stadsbiblioteket.
– Det är ett författarskap som känns extra viktigt att presentera i Malmö med tanke på den syriska diasporan, säger Per Bergström.
Samar Yazbek.Bild: Emma Larsson
1997 vann Anthony Minghellas film ”Den engelska patienten” nio Oscars, bland annat för bästa film. Författaren Michael Ondaatje vann redan 1992 Bookerpriset för romanen med samma namn och nu kommer han till Malmö den 15 april för ett samtal med Judith Kiros där de ska prata om hans roman ”Lyktsken” som nu ges ut på svenska.
Den lankesisk-kanadensiske författaren Michael Ondaatje.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Amerikanska Chris Kraus slog igenom med debutromanen ”I love Dick” om sexuell besatthet och är nu aktuell med ”Summer of hate”. Den 4 juni kommer hon till Malmö för ett samtal med Tone Schunnesson.
Amerikanska gayförfattaren Eileen Myles kommer till Malmö under Stadsbibliotekets hbtq-vecka den 7 maj.
– Myles är en oerhört viktig och hos vissa i det närmaste dyrkad författare. När hon nu introduceras på svenska med ”Chelsea Girls”, som på 90-talet förnyade den självbiografiska romanen som genre, om sin uppväxt och kamp som lesbisk i New York på 70- och 80-talet är det väldigt roligt att få presentera henne för en större läsekrets, säger Per Bergström.
Brittiska journalisten Reni Eddo-Lodge har rönt stor uppmärksamhet med sin bok ”Varför jag inte längre pratar med vita om ras”. Den 20 februari kommer hon till Malmö för ett samtal med Fanna Ndow Norrby.
Först ut är dock svenska Helena von Zweigbergk som ska samtala med Yukiko Duke om skilsmässor apropå romanen ”Totalskada” som gavs ut i höstas.
– Om det finns någon röd tråd i programmet är det väl berättare av den mänskliga erfarenheten. Alltifrån skilsmässor till sexuella relationer till strukturell rasism och skildringar av krig, säger Per Bergström.
Håll koll på Malmös litteraturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Vårens Författarscen på Malmö Stadsbibliotek

7 februari: Helena von Zweigbergk i samtal med Yukiko Duke

20 februari: Reni Eddo-Lodge i samtal med Fanna Ndow Norrby

12 mars: Ai Weiwei i samtal med Yang Lian

18 mars: Samar Yazbek i samtal med Carsten Jensen

15 april: Michael Ondaatje i samtal med Judith Kiros

7 maj: Eileen Myles i samtal med Jenny Tunedal

4 juni: Chris Kraus i samtal med Tone Schunnesson

Gå till toppen