Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjningar färdigförhandlade för LKF:s hyresgäster i Lund

LFK och Hyresgästföreningen är överens om nya hyror för 2019 och 2020.

LFK gick till en början ut med ett hyreskrav på 2,9 procent från 1 januari 2019. Nu, efter förhandlingar mellan LFK och Hyresgästföreningen, har parterna kommit överens om att sänka hyreskravet och senarelägga 2019 års höjning.
Detta ger hyresgästerna en möjlighet att planera sin ekonomi under en längre tid, menar Hyresgästföreningen.
– Detta är en rimlig hyreshöjning och tillräckligt för att LFK ska kunna fortsätta sin höga produktionstakt, säger Petter Ek, föreningens förhandlingsledare.
Resultatet blev en tvåårig uppgörelse. Den innebär en hyreshöjning på 1,74 procent från 1 februari 2019 och ytterligare en höjning på 2,0 procent från 1 januari 2020.
Hyreshöjningen fördelas enligt Lundamodellen, LKF:s hyressättningsmodell, vilket innebär att lägenheter i samma fastighet kan få olika höjningar. Hyreshöjningen för 2019 kommer att variera mellan 40 och 265 kronor per månad.
En lägenhet som idag har en hyra på 5 000 kronor kommer att kosta 87 kronor mer i månaden efter den 1 februari i år.
– Vi vill fortsätta att både investera i nyproduktion och samtidigt ha resurser för underhåll och skötsel av de befintliga bostäder. För oss är det viktigt att ta ett långsiktigt ansvar för en bra boendemiljö för våra hyresgäster, säger LFK:s VD Fredrik Millertson.
LFK och Hyresgästförening är också överens om en höjning av hyrorna för parkeringsplatser och garage.
Gå till toppen