Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MKB ska bygga 175 bostäder på Johanneslust

Det kommunala bostadsbolaget MKB har köpt den gamla industrimarken på Johanneslust som har sanerats på gifter efter Gullvik AB:s tillverkning av bekämpningsmedel och oljeprodukter.

Den gamla Gullvikstomten sanerades under 2018 för att man skulle kunna bygga bostäder där. Om fyra år kan det stå 175 hyresrätter här.
MKB har haft ögonen på tomten sedan 2015, men det är först nu när saneringen är klar som köpet blir av.
MKB betalar 32 miljoner kronor till Bayer AB för marken som är 19 000 kvadratmeter stor och beräknas rymma cirka 175 hyreslägenheter.
– Vi förvärvar mark som ett komplement till den som staden anvisar oss. Det behöver vi för att nå upp till målen på hur många bostäder vi ska bygga. Den senaste tiden har vi byggt mycket i västra Malmö eftersom det är där som det funnits detaljplaner, säger Gunnar Östensson, utvecklingschef på MKB.
Läs också Gammal giftig industrimark förbereds för bostäder
Den gamla industritomten har sanerats två gånger – 2009 för tio miljoner kronor och i fjor för 25 miljoner kronor
Efter första saneringen var området inte tillräckligt ren för att bygga bostäder.
Under fjorårets sanering, den blev klar i våras, klagade grannarna på obehaglig lukt. Men Rima Daoud, enhetschef på miljöförvaltningen, sa att den var inte farlig.
– Det är det endast om man äter jorden, sa hon då.
I slutet av månaden tillträder MKB tomten som måste få en ny detaljplan innan bygget kan sättas igång.
– Det arbetet tar minst arton månader, kanske kan vi se en inflyttning 2022/2023, säger Gunnar Östensson.
Gå till toppen