Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: När ska omvärlden ingripa militärt i Frankrike?

Asia Jasmin Janabi ser beröringspunkter mellan protesterna i Frankrike och omvärldens militära ingripanden i Mellanöstern.Bild: Claude Paris
Så var det med denna krigshetsande rättvisa, Frankrike, ett av de länderna som varmast finansierat antidemokratiska jihadister i Syrien, får nu uppleva våren på hemmaplan. Men denna gång är det annorlunda. Denna gång är krigshetsen frånvarande både bland journalister, världsledare och vapenlobbyn. Denna gång är det obekvämt nära hjärnornas bakgård. Denna gång var franska våren inte lika roande som den arabiska våren.
Så här lyder slagorden gentemot Macrons styre av demonstranterna på de franska gatorna som blockerat huvudvägarna: ”Satans avgifter”, ”Macron har en skruv lös”, ”att ha ett jobb är en lyx”, ”vänstern och högern = avgifter”. Det mer eller mindre pågår en revolution i Frankrike.
Min fråga är då, när ska vi avsätta Macron och rädda Frankrike från orättvisan? När ska vi ingripa utan Frankrikes tillåtelse, måste vi inte rädda det franska folket från deras hemska regim? När ska vi grunda ett Fria franska armén som ska bestå av allt annat än fransmän eller människor med noll anknytning till Frankrike, träna upp dem och förse dem med krigsmateriel? När ska vi börja bryta internationella lagar, och ge oss in på fransk mark och luftrum, för man anser situationen så urartad att alla medel är tillåtna? När ska världens alla ledare kräva Macrons avgång, för vi lever i år 2018, här ska bara demokratier råda, bort med alla diktaturer. Och när ska världen uppmuntra radikala terroristgrupper utan anknytning till Frankrike att åka "hem" och kriga för sitt land för de är frihetskämpar? När ska EU ingripa, för Frankrike ligger ju i Europa.
Om ni inte anser detta korrekt, så låt mig fråga: varför?
För exakt såhär gjorde USA & co (och Frankrike), och världen, med länder såsom Syrien, Irak, Afghanistan, Libyen och Jemen. Francois Hollande uppmuntrade radikala terroristgrupper i Frankrike bestående av icke-syrier att ”åk hem till Syrien och kriga för ert land, ni är frihetskämpar”. Frankrike tog sig dessutom friheten att bomba i Syrien bäst de ville och stödde rebeller ekonomiskt och vapenmässigt fast det varken var nödvändigt eller tillåtet.

Asia Jasmin Janabi

Från Malmö, ursprungligen från Irak. Utbildad till mentalsköterska. Idag lärare.
Gå till toppen