Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sprängdåd mot livsmedelsbutik och lager i Malmö

Två sprängdåd inträffade med ett par timmars mellanrum på torsdagsmorgonen. Dels mot en livsmedelsbutik, dels mot en lagerbyggnad där ett bolag med anknytning till butiken har verksamhet.

Glaset i dörrarna är splittrat, metallskenor och stuprör böjda eller lossflugna. Små glasbitar har sprutat ut över asfalten på parkeringsplatsen. Utanför står en polisbil och vaktar avspärrningarna. Två orange varningslampor blinkar för att uppmärksamma allmänheten på att man inte får gå in på området. Spår efter nattens detonation på Scheelegatan.
Larmet gick vid 02.45 efter att en jättesmäll hörts över stora delar av Malmö. Flera patruller lyckades snabbt lokalisera detonationsplatsen. Experterna vid polisens nationella bombskydd samt kriminaltekniker skickades dit för att dokumentera och bevara bevis. Själva laddningen lär ha förstörts och inte ge mycket ledning, men den kemiska sammansättningen av sprängmedlet och antändningsmekanismen kan identifieras och användas i en kommande rättsprocess.
Flera hundra kvadratmeter markyta spärrades av för att söka ytterligare spår från attentatspersonerna. De tekniska undersökningarna var klara vid femtiden.
– De har sett till så inget finns kvar som kan explodera så att kriminaltekniker kan arbeta på platsen, sa Calle Persson på polisens ledningscentral
Cirka en timme senare inträffade ytterligare ett sprängdåd, bara några kvarter bort.
Läs också Explosion utanför garage i Malmö i morse
En garageport på baksidan av en större lagerlokal på Industrigatan med flera verksamheter knäcktes i den sprängningen, som utifrån sett verkar ha varit svagare än laddningen på Scheelegatan.
En skylt vid just den garageporten visar att den delen av byggnaden används eller har använts av ett företag med koppling till livsmedelsbutiken. Den platsen undersöktes av polisens tekniker vid 09-tiden på morgonen.
Bild: Patrick Persson
Båda händelserna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Två separata förundersökningar har inletts.
– Men vi tittar väldigt noga på eventuella samband, men kan inte bekräfta något i nuläget, säger Malmöpolisens presstalesperson Jimmy Modin.
Strax efter lunch på torsdagen var polisens tekniker klara med sina undersökningar och hade lämnat båda platserna.
Bild: Patrick Persson
Inga personskador har rapporterats in till polisen men räddningstjänsten larmades till platsen eftersom brandlarmet i livsmedelsbutiken gick igång.
– Det har inte brunnit vad jag vet men entrén har fått ordentliga skador av explosionen, säger Mikael Lindh.
Polis var kvar på platsen vid 8-tiden på torsdagsmorgonen.Bild: Bengt Arvidson
Bild: Patrick Persson
Läs också Kraftig explosion utanför bostadshus
Gå till toppen