Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Sverige ska undvika ny premiärsmäll

EM förra året började med en blågul chockförlust. Det ska Sverige försöka undvika i VM-premiären mot Egypten i Köpenhamn. – Vi kanske kom in i EM med en liten övertro på oss själva, säger Jesper Nielsen.

Jesper Nielsen (längst till vänster) fanns med på träningen i Royal Arena.Bild: Fredrik Sandberg/TT
EM slutade visserligen med ett succésilver, men började i moll när Island såg till att Sverige åkte på en skrällförlust i premiären. Nu är handbollslandslaget redo för ett nytt mästerskap och hoppas få en behagligare VM-start mot Egypten i Royal Arena, där ett par tusen svenskar dessutom väntas stötta från läktarna.
När Sverige gjorde sitt första träningspass i VM-arenan var Jesper Nielsen en av huvudpersonerna. Den långe mittsexan planerade att vara med på stora delar av den kollektiva träningen, för första gången på nästan en vecka. Östgöten stod den gångna helgen över båda genrepen på grund av ljumskproblem och frågan är om han spelar redan i fredagskvällens premiär.
– Jag gör som jag blir tillsagd. Man vill ju vara med, så jag hoppas. Men jag skulle förstå om de väljer att ge mig någon dag extra vila eller två, säger Nielsen.
Vänsterljumsken, som har stört honom även under hösten i Rhein-Neckar Löwen, ska det dock inte vara någon fara med.
– Nu är jag lika stark i vänster som i höger och känningen jag har är inte farlig längre, den har fått läka. Så egentligen är det bara att tuta och köra, säger han.
Kim Ekdahl Du Rietz, lätt fotskadad i det sista genrepet, tränade också i den danska huvudstaden medan tidigare febersjuke Hampus Wanne fanns kvar i Halmstad för att kurera sig. För förbundskapten Kristján Andrésson gäller det att matcha Sverige klokt under VM. I bästa fall – om Sverige når medaljmatcherna – väntar 10 matcher på 17 dagar och det finns ingen anledning att ta onödiga risker redan i premiären.
– "Jeppe" är viktig och kommer bli viktig för oss. Han är förmodligen den spelare som har spelat mest för oss i de senaste mästerskapen. Men vi är redan sedan tidigare fullt medvetna om att vi måste använda fler spelare än vi kanske gjorde förra året i gruppspelet, säger Andrésson.
TT: Vad lärde ni er från EM-premiären i fjol?
– Att allt kan ske. Vi tycker själva att vi var väl förberedda, men när vi väl kom till match mötte vi en motståndare som var mer på tårna och var vassare, samtidigt som vi inte fick ut det vi kan.
Sverige är klar premiärfavorit, även om historien visar att Egypten är en motståndare som inte får underskattas.
– Vi spelade bra mot dem i förra VM (svensk seger med sju mål). Men de är äckliga, ett aggressivt lag med ett gäng obehagliga spelare att möta, säger Jesper Nielsen.
– De är jävligt aggressiva, riviga och slitiga framför allt i försvar men även i anfall. Det är ganska mycket tjuvnyp de senaste matcherna vi har mött dem. Och vi torskade mot dem i OS (i Rio).
Fakta

Sveriges VM-trupp

Målvakter:

Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen

Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen

Vänstersex:

Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen

Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt

Mittsex:

Max Darj, Bergischer HC

Andreas Nilsson, Veszprem

Jesper Nielsen, Rhein-Neckar Löwen

Högersex:

Niclas Ekberg, Kiel

Mattias Zachrisson, Füchse Berlin

Vänsternio:

Simon Jeppsson, SG Flensburg-Handewitt

Kim Ekdahl Du Rietz, Paris Saint-Germain

Lukas Nilsson, Kiel

Mittnio:

Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt

Linus Arnesson, Bergischer HC

Högernio:

Albin Lagergren, SC Magdeburg

Kim Andersson, Ystads IF

Fakta

Sveriges VM-program

Gruppspel i Köpenhamn:

11 januari: Egypten (20.30).

13 januari: Argentina (20.30).

14 januari: Angola (20.30).

16 januari: Qatar (20.30).

17 januari: Ungern (20.30).

19–23 januari: Ev mellanrunda i Herning.

25 januari: Ev semifinal i Hamburg.

27 januari: Ev bronsmatch eller final i Herning.

Gå till toppen