Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den livsfarliga klättringen kan ge Oscar – nu visas filmen i Malmö

Alex Honnolds dödsföraktande färd uppför klippan El Capitan utan rep har blivit film och kan vinna en Oscar för bästa dokumentär i år. Nu visas filmen "Free solo" i Malmö.

Alex Honnold på väg upp för El Capitan.Bild: 2018 National Geographic Partners, LLC. All rights reserved.
I höstas visades filmen ”The Dawn Wall” i Malmö om den galna bergsklättringen som Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson gjorde upp för en 1000 meter hög klippvägg i Yosemite i USA. Men deras insats kan komma att blekna om man vet vad Alex Honnold gjorde på samma klippa i juni 2017. Då klättrade han en 910 meter lång led, visserligen en lättare sådan, men skillnaden var att han gjorde det helt utan rep.
– Jag skulle säga att det är den första klätterfilm som vanliga dödliga kan begripa sig på. Skulle han tappa taget skulle han dö. Det finns inte utrymme för ett enda misstag. Det här är den ädlsaste formen av klättring, säger den svenske höghöjdsklättraren Fredrik Sträng som nu införskaffat de skandinaviska visningsrättigheterna till filmen ”Free solo” om Honnolds bedrift.
Det unika med filmen är att det är den första klättringsfilmen som har blivit listad för en Oscarsnominering i dokumentärklassen. Den 22 januari presenteras vilka de nominerade filmerna till Oscarsgalan är, men ”Free solo” finns med bland de femton filmer det står mellan i dokumentärklassen.
– Filmen hade premiär i USA i oktober och kommer nu till Europa, men redan har den spelat in sådana belopp att det kommer att bli den mest framgångsrika filmen i klättringsgenren, säger Fredrik Sträng.
Alex Honnold förberedde sig i flera månader innan och en dag kände han sig redo och då hängde fyra kameramän i rep längs klippan för att dokumentera hans färd uppför klippan. Men det fanns ett parti som de inte fick filma.
– Alex sade att det fanns ett parti som var särskilt svårt och då ville han inte att någon av hans kompisar skulle filma där och riskera att utsättas för att se sin vän störta mot döden och inte kunna göra något, berättar Fredrik Sträng.
Den 15 januari visas ”Free solo” på Malmös största bioduk Royal på Södertull.
– Även klättrare som går ut från biosalongen efter att ha sett filmen skakar. För dem som gillar skräckfilm kan man säga att detta är en ny sorts skräckfilm, säger Fredrik Sträng.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen