Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Diaverum

Gambro-avknoppning i Lund gör mångmiljardaffär i Saudiarabien

Lundabolaget Diaverum med 11 000 anställda runt om i världen har skrivit ett femårigt kontrakt med Saudiarabien gällande njursjukvård. Enligt uppgift till Dagens Industri är uppdraget värt ett "mångmiljardbelopp" i kronor för bolaget, som såldes av från Gambro för drygt tio år sedan.

Saudiarabiens hälsominister Tawfig Al Rabiah och Dag Andersson, ordförande för Diaverum Arabia, skriver under kontraktet som uppges vara värt ett mångmiljardbelopp för Lundabolaget.Bild: Pressbild
Att Lund har ett världsledande dialysföretag i Gambro, numera Baxter, är känt för de flesta. Men att det finns ett till i Lund är nog mindre känt för många. Åtminstone fram till veckans storaffär för det globala "doldisbolaget" Diaverum.
När Investor och riskkapitalbolaget EQT för drygt tio år sedan började stycka upp medicinteknikbolaget Gambro såldes klinikverksamheten i dåvarande Gambro Healthcare till riskkapitalbolaget Bridgepoint.
Året var 2007 och då bestod verksamheten av 155 dialyskliniker i 15 länder.
I dag är antalet uppe i närmare 400 kliniker och bolaget har sammanlagt 11.000 anställda i 19 länder, enligt de senast rapporterade siffrorna. Koncernen, som bytte namn till Diaverum bara något år efter försäljningen till Bridgepoint, har fortfarande sitt huvudkontor i Lund.
För fem år sedan skrev Diaverum det första kontraktet med myndigheterna i Saudiarabien och på torsdagen förlängdes kontraktet med ytterligare fem år fram till 2023. Hittills har bolaget öppnat 35 dialyskliniker i 27 städer runt om i landet. Med det nya kontraktet fortsätter expansionen.
Något ordervärde kommuniceras inte. Dag Andersson, som är ordförande för Diaverum Arabia och tidigare varit koncernchef, säger dock till Dagens Industri att det handlar om ett "mångmiljardbelopp" räknat i kronor.
Koncernens omsättning låg 2017 på 727 miljoner euro, motsvarande cirka 7,5 miljarder svenska kronor.
Enligt Dagens Industri har Bridgepoint under senare tid försökt börsnotera Diaverum, en uppgift som bolagets ledning inte vill kommentera.
Gå till toppen