Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös skolval: 96 procent fick en skola de önskade

Nu ska föräldrar till 4500 Malmöbarn välja skola inför höstens start i förskoleklass. Nytt för i år är att även vissa blivande sjundeklassare ska välja.
Förra årets skolval resulterade i att 96 procent av alla som valde, fick plats på någon av skolorna man önskade.

I år är andra året som Malmö genomför ett obligatoriskt skolval. Alla föräldrar till barn som ska börja förskoleklass förväntas önska tre skolor som de vill att deras barn ska gå på.
Nytt för i år är att även en del blivande sjundeklassare ska välja skola. Men det gäller bara de elever som inte har den årskursen på skolan de redan går på. Alla som går på en skola där det finns ett högstadium, har automatiskt rätt till fortsatt plats på skolan.
Förra årets skolval resulterade i att 83 procent av alla barn fick sitt förstahandsval tillgodosett. Nio procent fick sitt andrahandsval och fyra procent sitt tredjehandsval. Totalt sett fick 96 procent plats på någon av de skolor man önskat.
Läs också Skolval i Malmö – så funkar det
Liksom förra året kommer de barn vars föräldrar har gjort ett aktivt val, att få en skolplacering först. Därefter placeras de elever som inte valt. Då kommer kommunen att placera barnen på närmast möjliga skola. Förr året var det 11 procent av barnen vars föräldrar inte hade gjort något val.
I år stärker kommunen upp telefonsupporten för de som vill ringa och fråga om skolvalet.
– Vad jag vet så var man väldigt nöjd förra året med hur man lyckades nå ut med information om skolvalet. Man skickade ut brev, besökte förskolor och skickade notifikationer på sms. Men i år ökar vi tillgängligheten på telefon för medborgarna, säger Laila Herner, tillförordnad chef för skolplaceringsenheten.
Grundskoleförvaltningen har även öppet hus och språkstöd i sina lokaler på Rönnenområdet på måndagar, tisdagar och onsdagar för den som vill ha personlig hjälp att välja.
Bara de kommunala skolorna ingår i Malmö stads skolval. Vill man söka till en privat skola får man vända sig till den enskilda skolan. Profilskolor och specialinriktade skolor ingår inte heller.
På Malmös hemsida kan man hitta och jämföra skolor med varandra utifrån några olika kriterier. På hemsidan finns också listor över vilka skolor som har många respektive få lediga platser i årskurs sju.
Skolvalet är öppet fram till den sista januari.
Gå till toppen