Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Mr Cool tilldelas Johnny Bode-priset

Det famösa Johnny Bode-priset tilldelas i år Malmökomikern Anton Magnusson för hans karaktär Mr Cool som i somras drog på sitt ett kraftigt sociala medier-drev. Men vinstsumman är redan uppfestad.

Anton Magnusson.Bild: Emma Larsson
Skandalsångaren Johnny Bode, känd för ”Bordellmammans visor”, bodde i många år i Malmö och lyckades smita från otaliga krognotor och hotellräkningar. I allmänhet var han känd för att hamna i trubbel.
För att hylla Bode skapades 2009 sällskapet Johnny Bode-sällskapet som delar ut ett pris till någon som också ”trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis ställt till det för sig själv och sin omgivning”. Priset ska inte blandas samman med Johnny Bodes stipendium som delas ut till skånskfödda kompositörer.
Läs också Anton Magnusson: ”Ett drev får den effekten att man vill jävlas ännu mer”
Genom åren har Johnny Bode-priset delats ut till Michael Brinkenstjärna, Ken Ring, Marcus Birro, Kringlan Svensson, Mona Sahlin och Manuel Knight. Nu är det klart att årets pris delas ut till den skånske komikern Anton Magnusson vars karaktär Mr Cool rönte stor ilska i sociala medier i somras.
Magnusson får priset för att han ”sommaren 2018 lyckades få årets största sociala medier-drev mot sig. I kölvattnet följde polisanmälningar, dödshot mot Anton Magnusson och trakasserier mot vänner och anhöriga. Han klarade även bedriften att bli avbokad från att uppträda i Johnny Bodes födelsestad Falköping.”
I motiveringen står det ”Anton Magnusson har under en längre tid utmärkt sig som den verkligt låga provokationens banerförare. Det är i sig ett agerande i Johnny Bodes anda, men det som framför allt gör Anton Magnusson till en värdig pristagare är det sätt på vilket en tre år gammal låt plötsligt och oväntat exploderade, likt en skitbomb under hans favoritfåtölj.”
Priset består av ett diplom, ett par vita handskar samt en prissumma som Johnny Bode-sällskapet redan har festat upp på Drottning Kristinas jaktslott i Göteborg. Årets nota uppgick till 10 265 kronor och 50 öre.
Fakta

Mr Cool

Anton Magnussons humorkaraktär Mr Cool skämtar grovt om ämnen som pedofili och våldtäkt, vilket många har kritiserat genom åren. Låten ”Knulla barn” släpptes för flera år sedan, men fick stor uppmärksamhet i somras när ett antal sociala medier-profiler startade en kampanj mot låten och Mr Cool. Resultatet blev att låten hamnade etta på Spotifys viral-lista, innan den plockades bort helt. Ståuppturnén som Anton Magnusson skulle ut på blev avbokad.

Gå till toppen