Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Tunt”, säger advokaten efter mordhäktning

Efter mindre än en halvtimmes bevisvärdering häktades på fredagen den 25-åring som misstänks för den dödliga automatvapenattacken på Censorsgatan 2016. Därmed är tre skyttar frihetsberövade.

Mannen tog domstolens beslut med fattning. Han log mot sina anhöriga som kommit för att stödja honom vid häktningsförhandlingen. Och gick iväg med de båda häktesvakterna till sin cell.
Flera skott träffade bilen på Censorsgatan – en dog och tre skadades.Bild: Patrick Persson
Han anklagas för att tillsammans med två kompisar har skjutit ihjäl en man, skadat tre och riskerat livet på flera kringboende på platsen i september 2016.
25-åringen hade varit efterlyst i ett par månader när han greps natten mellan måndag och tisdag den här veckan. Då var han tillsammans med en jämnårig, av polisen utpekad gängman, i en bil i Nordvästskåne.
Läs också Tredje misstänkte skytten vid mordet på Censorsgatan är fast
I rätten på fredagen förklarade åklagare Lars Wilhelmsson att 25-åringen är misstänkt på den högre graden – sannolika skäl – och att han måste hållas inlåst för att inte kunna förstöra bevis i den fortsatta utredningen.
Försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius sa att hans klient förnekar all inblandning och ville bli släppt omedelbart.
Hur bevisen mot mannen ser ut hålls hemligt – åhörarna stängdes ute under förhandlingen. Även detta för att tänkbara vittnen inte ska påverkas.
– Men det är tunt det här, kan jag säga, sa advokat Hybelius till Sydsvenskan efter att hans klient förts iväg.
På fråga kallar advokaten bevisen för mjuka, snarare än hårda. Det kan tolkas som att 25-åringen ringats in som misstänkt för det två och ett halvt år gamla brottet med hjälp av främst vittnesmål och indirekta bevis, inte sånt som dna-spår på platsen eller telefonspårning.
Åklagarna i målet har tidigare sagt att det gjorts genombrott under just 2018 av rena resursskäl – tidigare har det inte funnits poliser nog att bearbeta det material som faktiskt fanns i utredningen.
Läs också Häktad för mord efter flera år
Läs också Mordet på Censorsgatan: Ännu en misstänkt skytt gripen
Ytterligare två män misstänks för att ha skjutit vid mordet: en 21-åring som greps i somras när skulle släppas från ett annat straff och en 20-åring, som för tillfället avtjänar ett fängelsestraff för andra brott.
Sedan den 29 januari 2016 har det inträffat 24 mord med skjutvapen – 26 offer. Ett av dem är löst. I sju av fallen finns det frihetsberövade. I ytterligare minst ett fall är en misstänkt efterlyst.
Gå till toppen