Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Lokal debatt: Fältgruppen har styrkor som vi inte har annars

Henrik Ottosson och Patrik Tell från Fältgruppen.Bild: Patrik Renmark
Karin Palmqvist (M) säger att de vill arbeta på ett effektivare sätt än vad som görs idag till Sydsvenskan den 2 januari. Hon menar därför att det är svårt att motivera kostnaderna för fältgruppen. Varför det skulle bli mer effektivt genom att lägga ner just fältgruppen kan hon inte svara på enligt Sydsvenskan.
Läs också Fältgruppen i Staffanstorp kan läggas ner
Fältgruppen är väsentlig för trygghetsarbetet i kommunen eftersom den, till skillnad från inhyrda ordningsvakter, har möjlighet att bygga relationer med ungdomarna och skapa kontakt. De har också möjlighet att arbeta i skolor och på fritidsgårdar vilket gör att man lär känna alla kommunens ungdomar och kan följa dem genom åren.
Fältgruppen kan också lätt samarbeta med andra förvaltningar i kommunen, polisen och med andra kommuners fältgrupper då många av ungdomar rör sig över kommungränserna. Fältgruppens största styrka är att kunna arbeta där ungdomar finns ute i kommunen och man når de som inte vill vara på fritidsgården eller som är intresserade av föreningslivet.
Självklart är det viktigt att arbeta effektivt vilket alla kommunens förvaltningar hela tiden strävar efter. Det finns stora möjligheter att effektivisera fältgruppens arbete med ett ökat samarbete med fritidsgården och med arrangemang utanför fritidsgården. Dock går det inte att effektivisera bort kontaktskapande och relationer. Gör man det blir konsekvenserna stora när ungdomar kan härja anonymt och inte heller blir sedda eller bekräftade av vuxna människor.
Det är välkommet att effektivisera trygghetsarbetet med ungdomarna men det är väldigt märkligt att man inte utvärderar och gör konsekvensanalys innan man kommer med förslaget. Försvinner fältgruppen så riskerar stöket i kommunen tillta. Liberalerna föreslog i den senaste budgeten för Staffanstorps kommun att fältgruppen skulle få ytterligare 500 000 kronor för att förstärka och utveckla fältgruppen.
För Liberalerna i Staffanstorp

Gisela Nilsson

Niklas Nettrup

Gå till toppen