Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Johan Malmberg: Fotopris flyttar in på Dunkers

Swedish Photography Award by Sandeng delas 2019 ut i Helsingborg.

Fotografen Hasse Persson.Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Swedish Photography Award by Sandeng är det kommersiellt klingande namnet på ett fotopris som instiftades ifjol av ett företag inom bildproduktion. Då gick priset till Trinidad Carrillo som ställdes ut på Världskulturmuseet i Göteborg 2018, men i år kommer pristagaren att utses och ställas ut på Dunkers.
"Vi vill premiera i Sverige baserade fotokonstnärer, gärna relativt oetablerade som förtjänar att visas på en större konstinstitution", säger juryordföranden Jonas Wettre.
Priset sägs vara på imponerande en kvarts miljon kronor. I själva verket utgår endast 50 000 kronor till pristagaren, resterande summa är avsedd för att producera en utställning med densamma.
"Få svenska fotografer har ekonomiska möjligheter att göra egna utställningar. Det är väl Natalia Edenmont, Cooper & Gorfer och några till. Nästan bara Fotografiska och Moderna har råd att konsekvent producera egna utställningar inom fotokonst. Och eftersom Sverige inte tar statligt ansvar för att lyfta fotokonst är priser som just ger enskilda konstnärskap seriösa utställningar oerhört viktiga", säger fotografen Hasse Persson som ingår i den namnkunniga juryn tillsammans med bland andra Håkan Ludwigson och just Cooper & Gorfer.
För Dunkers vidkommande undrar jag om detta ändå inte snuddar vid ren sponsring?
"Nej, men det ger oss en utställning vi annars inte haft råd med", säger utställningschef Emma Having.
"Normalt sett behöver vi kanske gå på säkra, publika kort. Det behöver vi inte nu utan kan få in ett nytt spännande konstnärskap inom konstfotografi i våra salar", säger utställningsproducent Charlotta Jönsson.
Pristagaren tillkännages i maj och utställningen öppnar på Dunkers i augusti.
Gå till toppen