Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jubilerande gallerist: ”Jag gör detta för att det är roligt”

Denna lördag drar konstvåren igång i Lund. Flera gallerier, som Martin Bryder Gallery och Krognoshuset, anordnar årets första vernissage.
Jäger & Jansson galleri fyller tio år i år och firar nu med oljemålningar och fotokonst.

Dan Jäger tänker fortsätta med att driva galleriet på Stora Gråbrödersgatan.Bild: Tom Wall
– Jag gör detta för att det är roligt, säger ägaren Dan Jäger.
– Jag får jättemycket kredd av folk som kommer hit och säger att det är så roligt att vi finns. Och det är en ynnest att bli uppsökt av en massa begåvade och kreativa konstnärer.
Under dessa tio år har galleriet haft ungefär 75 000 besök och presenterat nya utställningar var fjärde vecka.
– Jag ställer mest ut måleri av svenska konstnärer och även spanska och danska. Däremot är jag inte mycket för installationer.
Det händer att besökare påpekar att ”foto är hett”.
– Då säger jag ”jag ska betala hyran här. Känner du någon som har köpt ett foto?” Svaret blir oftast nej...
Dan Jäger drev sommargalleri i Västervik och drömde länge om att starta ett galleri i Lund. Så blev det, tack vare Christian Jansson, affärsmannen som bland annat varit både vd och styrelseordförande i Kapp-Ahl och är vän till Dan Jäger sedan Lundakarnevalen 1974.
– De första åren var det tur att Christian stöttade upp med sina pengar.
Sedan några år går galleriet allt bättre ekonomiskt och klassen på konstnärerna höjs också, enligt Dan Jäger, sedan 2016 ensam ägare.
Fortfarande har han kvar halvtidsjobbet som lärare och får numera hjälp av en assistent på galleriet.
– Det ska vara öppet sex dagar i veckan, jag tycker det är viktigt.
Mycket kring galleriet gläder Dan Jäger, men en sak gör honom besviken.
– Under tio år har Lunds kommun bara köpt två små tavlor av mig, det tycker jag är skralt. Och man besöker inte ens mina utställningarna. Men många av mina besökare är ju skattebetalare här i stan.
Adrian Johansson visar nu oljemålningar med New York-motiv på Jäger & Jansson galleri.Bild: Tom Wall
Framtiden för galleriet då?
– Jag planerar att fortsätta, just därför att jag får så mycket kredd från andra, säger Dan Jäger.
Utställningen som öppnas denna lördag innehåller oljemålningar med New York-motiv av Lundakonstnären Adrian Johansson och konstnärligt bearbetade artistfoton av Per Siwmark.
På Martin Bryder Gallery visas Peter Larssons utställning ”Ghost butt show”. Krognoshuset/Aura visar Marie Anderssons ”Landskap mellan M och P – metaforiska och försvunna gränser”, verk inspirerade av en vistelse i Tyskland.
Bjärredskonstnären Per Siwmark specialiserar sig på att färglägga, komplettera och bearbeta foton på rockartister som David Bowie, Rolling Stones och Pink Floyd.Bild: Tom Wall
Gå till toppen