Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mikrobiograf startar i Malmö – invigs nästa vecka

Malmös filmvärld får ett nytillskott nästa vecka när mikrobiografen Hypnos invigs på Norra Grängesbergsgatan. Lokala och experimentella filmer ska visas flera gånger i veckan och satsningen har kommit till tack vare ett samarbete med Malmö stad och bageriet Pågen. Men inspirationen har de hämtat från en annan aktör på gatan.

Paul och Anna Kraus inne i lokalen som nu håller på att mörkmålas och förvandlas till biosalong.Bild: Lars Brundin
Medan rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan är i fullt tvivel om framtiden efter ett nekat alkoholtillstånd så dyker det nu upp en ny aktör på gatan med samma do-it-yourself-inställning. Men Hypnos vill göra för filmvärlden vad Plan B har gjort för musiken.
I våras läste Paul och Anna Kraus en artikel i Sydsvenskan om Plan B och blev nyfikna. Det slutade med att de letade upp rockklubben och började volontärarbeta.
– Jag blev väldigt inspirerad av Carlo och av inställningen att bara börja göra, berättar Paul Kraus.
Han, Anna Kraus och Hans Carlsson startade föreningen Film i Malmö förra året och visade bland annat filmer på NGBG-festivalen i höstas. Tanken har hela tiden varit att starta en filmförening som visar lokala och experimentella filmer som annars har svårt att få utrymme i Malmö. Alltifrån dokumentärer till skräckfilmer till fantasy till animerade filmer.
– Att detta blev av nu är delvis tack vare Nicklas Johansson på Malmö stad. Han har i samtal med Pågen fått dem att engagera sig i NGBG och kulturlivet på gatan. Hypnos är det första resultatet av det, säger Paul Kraus.
Lokalen där Hypnos öppnar ägs av Pågen och har stått tom sedan 2012.
– De har sagt "klart vi ska ha en biograf där" och tycker att det blir bra för området, säger Nicklas Johansson.
Anna och Paul Kraus utanför lokalen på Norra Grängesbergsgatan 15.Bild: Lars Brundin
Den 19 januari är det premiär för Hypnos och då invigs filmföreningen med en hel filmfestival.
– Vi har bjudit in fjorton lokala regissörer och producenter som alla har varit väldigt entusiastiska att få visa sina filmer på en stor duk. Det kan vara alltifrån studentfilmer till professionella filmer, säger Paul Kraus.
Hypnos filmduk är fem meter bred och har en scen framför sig där man kan hålla panelsamtal eller låta ett band spela. Malmö stad har lånat ut cirka 70 biostolar från gamla Panora, så att det ska bli en riktig biokänsla i lokalen på Norra Grängesbergsgatan.
Men de väljer att inte kalla Hypnos för en biograf.
– Vi registrerar oss inte som biograf för att Hypnos är så mycket mer än den gamla institutionella biografen. Vi vill utmana upplevelsen av att gå på bio, så som den ser ut idag, genom att blanda nya inslag med de traditionella. På Hypnos kommer olika kulturer kunna mötas med filmen i centrum, säger Anna Kraus.
Från och med februari väntar ett regelbundet filmprogram och eftersom Paul och Anna Kraus nu kommer att lägga mer än en heltid på Hypnos kommer det att bli ett ambitiöst program.
– Programmet kommer att starta i februari och vi tänker oss fem event i veckan, säger Paul Kraus och berättar att de nu letar efter filmnördar som vill samarbeta med dem och dyka ner i specifika genrer så som skräck- eller sci-fi-filmer.
Varför heter mikrobiografen Hypnos?
– Det handlar inte om hypnos, utan om den grekiske sömnguden Hypnos. Vi ska skapa den här mörka grottan där folk kan sitta och fylla sin drömvärld med bilder, säger Paul Kraus.
Medlemskapet till Hypnos löses i dörren till lokalen på Norra Grängesbergsgatan 15.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen