Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hundar välkomna på filmklubb i Malmö för en kväll

Dokumentärfilmsklubben Doc Lounge i Malmö förvandlas för en kväll till Dog Lounge och släpper även in kopplade hundar för att se filmen ”Los Reyes” om två gatuhundar.

Hundarna Football och Chola är huvudfigurerna i filmen "Los Reyes" som ska visas på Doc Lounge på Babel i februari. Och då får de sällskap av andra hundar i salongen.Bild: Ivan Osnovikoff & Bettina Perut
Doc Lounge har sedan 2006 visat dokumentärfilmer i klubbmiljö i Malmö. Men aldrig har de gjort det för hundar. Nu är det dags.
Den 26 februari förvandlas Doc Lounge till Dog Lounge i samband med visningen av filmen ”Los Reyes”. Då får besökare även ta med sina hundar. Kopplade givetvis.
Den chilenska filmen om två gatuhundar som bor i en skejtpark med namnet Los Reyes tog egentligen sin början i ett helt annat projekt.
– Tanken var att man skulle filma livet i skejtparken, men filmarna upptäckte snart att hundarna som levde där var mer spännande att följa. Så de bytte fokus, berättar Doc Lounges projektledare Maja Goffe.
Filmen är gjord ur hundarnas perspektiv och Maja Goffe berättar att det fanns en hund på kontoret när de kollade på trailern. Den hunden reagerade väldigt kraftigt på hundens skall i filmen.
– Det kommer såklart att bli en utmaning. Vi kommer att behöva begränsa antalet hundar på något sätt för att det ska funka. Hundarna ska vara kopplade och gärna kunna sitta i knät. Vi är säkra på att de flesta hundägare är medvetna om hur deras hundar trivs i en sådan här miljö och om de kan klara av att vara med andra hundar. Och dessutom tror jag att övriga besökare som kommer till Dog Lounge en sådan här kväll har överseende med att det inte är som en vanlig Doc Lounge-kväll, säger Maja Goffe.
Så ingen kväll för pälsallergiker och hundrädda?
– Nej, förhoppningsvis kan vi ha ytterligare en visning om det visar sig att det finns flera pälsallergiker som vill se filmen. Då får man gärna höra av sig, säger Maja Goffe.
En annan speciell visning i vår blir skånska filmaren Caroline Troedssons ”Patriotic highway” om självständighetsarbetet i Kosovo. Troedsson har själv varit inblandad i Doc Lounge då hon drog igång klubben i Helsingborg 2015. Nu satsar hon allt på det egna filmandet och hennes film får premiär på Göteborgs filmfestival och visas veckan efter på Doc Lounge den 12 februari.
En film om Kosovos självständighet borde ha en stor publik i Malmö som kanske inte hittat till Doc Lounge tidigare?
– Precis. Publikarbete är ju lite av vår grej om man får vara skrytsam. Vi har ju inte svårt att hitta publik. I höstas var det ju fullt nästan varje gång, men vi vill ju att det också ska komma ny publik och därför är vi i kontakt med organisationer som anknyter till varje film. För ”Patriotic highway” kommer vi att vända oss till intresseföreningar och idrottsföreningar som har koppling till Balkan. Vi ska också ha ett passande balkanband som spelar, säger Maja Goffe.

Doc Lounges program i vår:

29 januari: ”Betty They Say I’m Different” om funkdrottningen Betty Davis.
5 februari: ”Minding The Gap” om unga män som flyr till skejtparken för att slippa sina trassliga familjer. Livemusik av Astrid Melén Perception.
12 februari: ”Patriotic Highway” med regissörsbesök av Caroline Troedsson. och liveband.
19 februari: ”Survivors” om ebolautbrottet i Sierra Leone.
26 februari: DOG Lounge visar ”Los Reyes”
Andra filmer som ska visas i vår i Malmö, men ännu inte har fått ett datum är:
* ”The Heat – A Kitchen (R)evolution” om kvinnliga kockars utmaningar i krogbranschen.
* ”Island of the Hungry Ghosts” om asylsökande i Australien.
* ”Exit” om våldsamma extremister som lämnat sin extremism bakom sig.
* ”Sivandivan” om svenska operasångerskan Siv Wennberg.
Doc Lounge hålls på Babel på Spångatan. Varje kväll går det in ungefär 160–170 sittande gäster, men även en del stående besökare.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen